Τι μεροκάματο ζητούν οι εργάτες για να μαζέψουν ελιές;

Το ελαιόλαδο πωλείται ακριβότερα από ποτέ και οι παραγωγοί από τη Μεσσηνία, μέχρι την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα εξηγούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η αύξηση στο κόστος της παραγωγικής διαδικασίας φέρνει αυξήσεις.

Τα εργατικά χέρια είναι λιγότερα από ποτέ φέτος και τα μεροκάματα έχουν εκτοξευτεί. Εργάτες πολλοί από τους οποίους δεν έχουν εμπειρία, ζητούν ακόμα και 60 ευρώ τη μέρα για να μαζέψουν ελιές.

Με τους παραγωγούς να αδυνατούν όπως λένε να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και να προειδοποιούν για νέες αυξήσεις, μέσα στους επόμενους μήνες.

Εργάτες ακόμη και από τη Βόρεια Ελλάδα, μαζεύονται αυτό το διάστημα στην Κρήτη και επιστρατεύονται για το λιομάζωμα.

Οι ιδιοκτήτες ελαιώνων δυσκολεύονται να βρουν αλλοδαπούς για τη συλλογή του ελαιόκαρπου φέτος. Η έλλειψη εργατών γης έχει ανεβάσει και τα εργατικά μεροκάματα για τη συγκομιδή ελιάς.

Μάλιστα επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν το υψηλός κόστος, οι ελαιοπαραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν ήδη στην επιβολή πλαφόν στο μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς. Οι εργάτες το τελευταίο διάστημα ζητούσαν μεροκάματα που χαρακτηρίζονταν από τους αγρότες υπέρογκα, της τάξης ακόμα και των 60 ευρώ.

Οι συνέπειες όπως εξηγούν αγρότες στο Mega, είναι να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και η παραγωγή να είναι μειωμένη. Όπως εξηγούν αυξάνεται διαρκώς το κόστος παραγωγής και αυτό φέρνει αυξήσεις στο ελαιόλαδο, στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, «τρέχει» ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνεται κίνητρο σε άνεργους να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα της ελιάς, με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και μετεγκατάστασης.

Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 500 άνεργοι. Φέτος, η παραγωγή ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε εργατικά χέρια, με τους υπεύθυνους να λένε ότι από το νησί λείπουν αυτή τη στιγμή 10.000 εργάτες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις