Αγρότες: 4+1 λόγοι για τους οποίους πρέπει να ενδιαφέρεστε για τη Νότια Αμερική

Γιατί οι αγρότες πρέπει να ενδιαφέρονται για τη Νότια Αμερική; Ακολουθούν τέσσερις λόγοι, λέει ο Jon Scheve, πρόεδρος σιτηρών της Superior Feed Ingredients:

1. Η φύτευση ή/και η συγκομιδή γίνεται σχεδόν όλο το χρόνο στη Νότια Αμερική.

2. Λόγω της τεράστιας γεωγραφίας της παραγωγής καλλιεργειών της Νότιας Αμερικής, είναι εύκολο να παρερμηνευθούν τα δελτία καιρού.

3. Το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης σοδειάς καλαμποκιού της Βραζιλίας εξάγεται και ανταγωνίζεται άμεσα τη σοδειά των ΗΠΑ.

4. Ενώ οι μέσες αποδόσεις καλαμποκιού είναι χαμηλότερες στη Νότια Αμερική σε σχέση με τις ΗΠΑ, αυξάνονται σταθερά.

5. Στη Νότια Αμερική, η σόγια καλλιεργείται σε έναν μακρύ άξονα βορρά-νότου, πράγμα που σημαίνει ότι φυτεύεται και ωριμάζει σε πολύ διαφορετικούς χρόνους. 

Στις ΗΠΑ, οι καλλιέργειες αναπτύσσονται περισσότερο σε έναν άξονα ανατολής-δύσης, όπου οι ημερομηνίες φύτευσης και ωρίμανσης είναι πιο παρόμοιες σε όλη την περιοχή καλλιέργειας.

"Το παράθυρο φύτευσης σόγιας στη Νότια Αμερική διαρκεί σχεδόν τέσσερις μήνες, ενώ στις ΗΠΑ διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες", λέει ο Scheve.

"Λόγω του άξονα βορρά-νότου της Βραζιλίας, ορισμένα χωράφια στο νότιο τμήμα της χώρας θα μπορούσαν να φυτευτούν την ίδια ημέρα που συγκομίζονται τα χωράφια στο βορρά".

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, η τεράστια καλλιεργητική περιοχή της Νότιας Αμερικής σημαίνει ότι υπάρχουν περιοχές που βιώνουν ξηρασία, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν υπερβολικές βροχοπτώσεις.

"Το Μάτο Γκρόσο είναι ίσως η πιο σημαντική περιοχή που πρέπει να παρακολουθήσουμε, επειδή παράγει σχεδόν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας, ή το ισοδύναμο της παραγωγής του Ιλινόις και της Αϊόβα μαζί", εξηγεί ο Scheve.  

Οι πολιτείες Parana και Rio Grande do Sul στη νότια Βραζιλία είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθούνται, προσθέτει.

Συνδυαστικά, είναι τόσο σημαντικές όσο το Μάτο Γκρόσο, αλλά οι δύο περιοχές έχουν διαφορετικά καιρικά πρότυπα. Όταν η Parana και το Rio Grande do Sul είναι ξηρές, η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη βιώνουν πιθανότατα το ίδιο, οι οποίες συνολικά έχουν τα διπλάσια καλλιεργούμενα στρέμματα από το σύνολο των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις