ΗΠΑ: Αναμένει ρεκόρ συγκομιδής καλαμποκιού

Οι Αμερικανοί αγρότες θα παράγουν φέτος σοδειά ρεκόρ καλαμποκιού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη, στέλνοντας τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε χαμηλό τριών ετών.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αύξησε την εκτίμησή του για την καλλιέργεια καλαμποκιού της χώρας το 2023-24 σε 15,234 δισεκατομμύρια μπούσελ σε μηνιαία έκθεση, από 15,064 δισεκατομμύρια μπούσελ τον Οκτώβριο. 

Παράλληλα, το USDA αύξησε την πρόβλεψή του για την παραγωγή σόγιας στα 4,129 δισεκατομμύρια μπούσελ από την εκτίμηση του Οκτωβρίου που ήταν 4,104 δισεκατομμύρια. Εκτίμησε τις μέσες αποδόσεις σε 174,9 μπούσελ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι και 49,9 μπούσελ ανά στρέμμα για τη σόγια.

Ορισμένοι αγρότες και αναλυτές ανέφεραν πρόσφατα μεγαλύτερες αποδόσεις καλαμποκιού στις μεσοδυτικές πολιτείες, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι το USDA θα μπορούσε να αυξήσει τις προβλέψεις του. Πριν από ένα μήνα, η κυβέρνηση μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις σοδειές καλαμποκιού και σόγιας.

Σε άρθρο του Reuters προστίθεται ότι "η υψηλότερη παραγωγή καλαμποκιού θα αυξήσει την ποσότητα των σιτηρών που θα παραμείνουν στην αποθήκη μετά την παράδοση όλου του καλαμποκιού για τις ανάγκες των πελατών και των εξαγωγέων. Τα αποθέματα καλαμποκιού αναμένεται να διογκωθούν σε 2,156 δισεκατομμύρια μπούσελ για το 2023-24, από την προηγούμενη εκτίμηση του USDA για 2,111 δισεκατομμύρια.

Η κυβέρνηση προσδιόρισε τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού σε 314,99 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, από 312,40 εκατομμύρια.

Τα τελικά αποθέματα σόγιας των ΗΠΑ εκτιμήθηκαν στα 245 εκατομμύρια μπούσελ, έναντι 220 εκατομμυρίων τον προηγούμενο μήνα. 

Από τη μεριά της η Wall Street Journal ανέφερε ότι: "Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού -τα οποία έπεσαν την Πέμπτη μετά τη μηνιαία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας για τις καλλιέργειες- διαπραγματεύονται στις χαμηλότερες τιμές τους από τα τέλη του 2020, όταν το ευρύ ράλι της πανδημίας στις πρώτες ύλες μόλις είχε αρχίσει να αναζωπυρώνεται".

Εν τω μεταξύ, ο Dow Jones επισήμανε πως: "Μετά τη δημοσίευση της εβδομαδιαίας έκθεσης εξαγωγικών πωλήσεων το πρωί της Πέμπτης, το USDA επιβεβαίωσε μεγάλες πωλήσεις flash αμερικανικής σόγιας με 1,04 εκατομμύρια μετρικούς τόνους που πωλήθηκαν στην Κίνα για παράδοση την περίοδο εμπορίας 2023-24 και άλλους 662.500 τόνους που πωλήθηκαν για παράδοση σε άγνωστους προορισμούς.

"Οι έμποροι σιτηρών και οι αναλυτές θεωρούν γενικά ότι οι "άγνωστοι προορισμοί" συνήθως σηματοδοτούν την Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά εικάζει ότι η χώρα αγόρασε περίπου 1,7 εκατομμύρια τόνους σόγιας. Η ανακοίνωση των έκτακτων πωλήσεων έγινε πριν από την έκθεση WASDE".

Η αγορά σόγιας έχει λάβει κάποια στήριξη από την ισχυρή κινεζική ζήτηση τις τελευταίες ημέρες. 

Η Βραζιλία, ο κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο, θα παράγει κατ' εκτίμηση 162,420 εκατομμύρια τόνους του ελαιούχου σπόρου στον κύκλο 2023/24, ακόμη και αν οι ακανόνιστες καιρικές συνθήκες διαταράξουν ορισμένες φυτεύσεις, ανέφερε η υπηρεσία καλλιεργειών Conab σε μια νέα, υψηλότερη πρόβλεψη την Πέμπτη. 

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο εναλλακτικός διάδρομος εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα λειτουργεί παρά την πρόσφατη ρωσική επίθεση σε πολιτικό πλοίο, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Oleksandr Kubrakov την Πέμπτη.

Ο αριθμός των σιδηροδρομικών βαγονιών που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της περιοχής Οδησσού της Ουκρανίας συνέχισε να αυξάνεται την περασμένη εβδομάδα χάρη στην επιτυχή λειτουργία του εναλλακτικού διαδρόμου εξαγωγών της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε αργά την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος των σιδηροδρόμων.

"Ο Valeriy Tkachov, αναπληρωτής διευθυντής του εμπορικού τμήματος των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων, δήλωσε στο Facebook ότι την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των βαγονιών σιτηρών που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της Οδησσού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 26% σε 5.341 από 4.227".

Στο μηνιαίο δελτίο της "Grain: Foreign Agricultural Service του USDA ανέφερε χθες ότι "Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αξιοποιεί τις εξαγωγικές διαδρομές εκτός των μεγάλων λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, οι εξαγωγές σιτηρών για το 2023/24 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,7 εκατομμύρια τόνους αυτόν τον μήνα στα 34,1 εκατομμύρια λόγω ανοδικών προσαρμογών για το σιτάρι, το καλαμπόκι και σε μικρότερο βαθμό για το κριθάρι. Παρά ταύτα, οι εξαγωγές σιτηρών εξακολουθούν να προβλέπονται μειωμένες κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 28% σε σχέση με τον προπολεμικό μέσο όρο της πενταετίας λόγω της περιορισμένης δυνατότητας εξαγωγής μέσω θαλάσσης μετά τη λήξη της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας (BGSI).

"Η αναμενόμενη μείωση των εξαγωγών οφείλεται επίσης εν μέρει στα μικρότερα μεταφερόμενα αποθέματα. Αν και η παραγωγή σιτηρών προβλέπεται αυξημένη κατά 3,5 εκατομμύρια τόνους το 2023/24, τα μεταφερόμενα αποθέματα είναι κατά 9,5 εκατομμύρια τόνους χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις