Ιδρύεται η Ένωση Τυροκόμων Κρήτης

Την ίδρυση της «Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης» αποφάσισαν 40 τυροκομικές επιχειρήσεις από όλες τις περιφέρειες του νησιού που συμμετείχαν στη ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων.

Η έδρα της νέας Ένωσης θα έχει έδρα στα Χανιά και συγκεκριμένα στο κτήριο του Επιμελητηρίου Χανίων, το οποίο θα προσφέρει επιπλέον στην Ένωση και οικονομική ενίσχυση για τα ιδρυτικά – λειτουργικά της έξοδα.

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αποτελείται από τους: 

* Σπύρος Μπαλαντίνος και Σήφης Χονδράκης από τα Χανιά, 

* Γιώργος Κλάδος και Ηλίας Μαντζουνέας (Τυροκομική Αμαρίου) από το Ρέθυμνο,

* Σαμωνάκης Γιώργος και Κώστας Στειακάκης από το Ηράκλειο και 

*ο Κουβαράκης Κώστας από το Λασίθι.

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι «η σημασία του κλάδου της τυροκομίας και των προϊόντων της είναι αδιαμφισβήτητη, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Τα Ελληνικά τυριά είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα διεθνώς, γεγονός που αποδεικνύεται από το πλήθος των τυροκομικών προϊόντων που ανήκουν σε κατηγορίες ΠΟΠ και ΠΓΕ, όντας στην τέταρτη θέση παγκοσμίως. Φυσικά πολλά τυριά του νησιού μας βρίσκονται ανάμεσά τους, όπως το πηχτόγαλο Χανίων, το ξύγαλο Σητείας, η Κρητική γραβιέρα και ξυνομυζήθρα. Η ηγετική θέση της χώρας μας στον τυροκομικό κλάδο δημιουργεί αισιοδοξία, αλλά συνάμα και χρέος να διατηρηθεί αυτός στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων Χανίων, Σπύρος Μπαλαντίνος υπογράμμισε ότι «από τα βοσκοτόπια της Κρήτης με τη σπάνια ορεινή χλωρίδα και τη θαλασσινή αύρα, παράγονται 40 και πλέον είδη τυριού με εξαιρετική διεθνή φήμη. Μια τέχνη πολλών αιώνων χωρίς την οποία η Κρητική γαστρονομία δεν θα είχε ποτέ κατακτήσει τη σημερινή της καταξίωση». 

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και  «ενότητα του κλάδου μας, όπως και των θεσμικών φορέων του νησιού μας, για άμεση δράση, συνένωση δυνάμεων και ανάπτυξη στρατηγικού και ολοκληρωμένου σχεδίου για το Μέλλον».

Σημειώνεται τέλος ότι την πρωτοβουλία των τυροκόμων καλωσόρισαν με μηνύματά τους και οι βουλευτές κα. Σέβη Βολουδάκη και κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Το παρόν στη συνέλευση έδωσε και ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ., κ. Γιάννης Παυλάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους τυροκόμους για τα πλεονεκτήματα της συλλογικής τους πρωτοβουλίας και τις δυνατότητες δράσεων μέσω της Ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις