Κρέας Εργαστηρίου: «Στοπ» από την Ιταλία

Το κρέας εργαστηρίου «χωρίζει» τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτές που το απαγορεύουν και σε άλλες που το προωθούν.

Η Ιταλία βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που το απαγορεύουν, με τους Βουλευτές της χώρας να ψηφίζουν υπερ ενός νόμου που απαγορεύει την παραγωγή, πώληση ή εισαγωγή καλλιεργημένου κρέατος, είτε για ανθρώπινη είτε για ζωική κατανάλωση.

Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας , Francesco Lollobrigida υπερασπίστηκε ότι η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έχει προστατεύσει τους πολίτες της από συνθετικά τρόφιμα. 

Αντίθετα, άλλες χώρες είναι μεγάλοι υποστηρικτές αυτού του είδους κρέατος, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται η Ολλανδία. Η κυβέρνηση της χώρας έχει διαθέσει 60 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του κρέατος σε εργαστήρια. Αυτό, μπήκε στο «χάρτη» της χώρας το 2013 όταν η Mosa Meat, με έδρα την Ολλανδία παρουσίασε το πρώτο της κρέας που καλλιεργήθηκε από κύτταρα.

Η Γερμανία είναι επίσης μια χώρα που έχει κινητοποιήσει κεφάλαια για την ανάπτυξη αυτού του είδος κρέατος. Στο προϋπολογισμό του 2024 υπάρχει κονδύλι 38 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας ή φυτικής προέλευσης, καθώς και εναλλακτικές λύσεις αντί των γαλακτοκομικών.

Στην Κίνα, το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στο πενταετές γεωργικό σχέδιο τον Ιανουάριο του 2022 εστίαση στη μελλοντική τεχνολογία τροφίμων, όπως το κρέας που καλλιεργείτε σε εργαστήριο.

Η πρώτη χώρα που ενέκρινε το καλλιεργημένο κρέας ήταν η Σιγκαπούρη, η οποία το 2020, εξουσιοδότησε την Eat Just, η οποία είναι και η εταιρία «πίσω» από την Good Meat, να εμπορεύεται καλλιεργημένο κρέας. Αυτό το καλοκαίρι, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) εξουσιοδότησε τις εγκαταστάσεις δυο εταιριών της Καλιφόρνια, ώστε να μπορούν να πωλούν κρέας κοτόπουλο που καλλιεργείται σε εργαστήριο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις