Αυξημένες οξύτητες στα πρώτα λάδια της χρονιάς στα Χανιά


Αυξημένης οξύτητας -πέντε με επτά γραμμές- είναι τα πρώτα λάδια της χρονιάς με βάση τα στοιχεία από τα Ελαιουργεία των Χανίων.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΣΕΔΙΚ, το λάδι αυτό παραμένει στην κατηγορία του “έξτρα παρθένου” όμως σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δύσκολα το παραγόμενο λάδι θα είναι σε ποσοστά άνω του 90% υψηλής ποιότητας όπως συνηθίζεται στον νομό Χανίων. Βασική αιτία η αυξημένη δακοπροσβολή του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του “Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων” κ. Μιχάλη Χαιρετάκη η φετινή παραγωγή «σίγουρα δεν θα είναι όπως η περσινή και η προπέρσινη χρονιά και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει “βεντέμα” και ο καιρός μετά το Σεπτέμβριο δεν βοήθησε καθόλου σε ότι αφορά το δάκο. Θα βγουν καλά ελαιόλαδα όχι όμως στις ποσότητες που έβγαιναν κάθε χρόνο».

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την ποιότητα του ελαιόλαδου που παράγεται και με βάση πληροφορίες των “Χ.ν.” ότι παρουσιάζονται αυξημένες οξύτητες ο κ. Χαιρετάκης εξήγησε πως «είναι λίγο πιο υψηλόβαθμα τα ελαιόλαδα φέτος. Βγαίνουν και λάδια μέχρι 3 γραμμές, όμως το σύνηθες είναι το 5 με 7 γραμμές. Μετά έχουμε και πάνω από 7 γραμμές και 1 βαθμό, αλλά η μεγάλυτερη ποσότητα είναι 5 με 7 γραμμές που παραμένει βέβαια “έξτρα παρθένο”. »

Σε ότι αφορά την παραγόμενη ποσότητα αυτή ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών περίμεναν να βρέξει πρώτα ώστε να βγουν στους ελαιώνες. 

Οι ελαιουργοί εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Στο Νομό Χανίων υπήρχε η εκτίμηση μέχρι και το καλοκαίρι πως φέτος η παραγωγή θα 
έφτανε τις 20.000 τόνους, μια καλή ποσότητα για χρονιά που δεν υπάρχει “βεντέμα” στις περισσότερες περιοχές.

Οι τιμές

Παράλληλα ο ΣΕΔΙΚ σημειώνει ότι η παραγωγή νέων λαδιών έριξε για λίγο την τιμή του ελαιολάδου. Στους παραγωγούς την εβδομάδα που πέρασε οι περισσότεροι έμποροι έδιναν τιμές 
γύρω στα 7 ευρώ το κιλό για το “έξτρα παρθένο”, ενώ ένα μήνα πριν οι τιμές έφταναν και τα 8 ευρώ το κιλό για την Κρήτη

Για το κοινό παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητας από 9 γραμμές μέχρι και 2 βαθμούς) σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης οι τιμές σε επίπεδο Χανίων ξεκινούν από 4,60 και φτάνουν μέχρι τα 5,60 ευρώ το κιλό.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις