Ρωσία: Ξεκινά τις αποστολές σιτηρών στην Αφρική

Η Ρωσία ξεκίνησε δωρεάν αποστολές σιτηρών συνολικής ποσότητας έως και 200.000 τόνων σε έξι αφρικανικές χώρες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούλιο, ανέφερε το Reuters .

Ο υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ είπε ότι τα πλοία που κατευθύνονταν προς την Μπουρκίνα Φάσο και τη Σομαλία είχαν ήδη αναχωρήσει από τα ρωσικά λιμάνια και ότι σύντομα θα ακολουθήσουν πρόσθετες αποστολές στην Ερυθραία, τη Ζιμπάμπουε, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Πούτιν είχε υποσχεθεί το δωρεάν σιτάρι κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής με Αφρικανούς ηγέτες τον Ιούλιο, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Η πρωτοβουλία επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Πούτιν είπε ότι η συμφωνία δεν τροφοδοτεί τις χώρες που έχουν την πιο επείγουσα ανάγκη.

Πέρυσι, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, είπε ο Πούτιν.

Από τότε που παραιτήθηκε από την πρωτοβουλία, η Ρωσία έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα τα ουκρανικά λιμάνια και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών και το Κίεβο είπε ότι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σιτηρών έχουν καταστραφεί.

Η Ουκρανία είπε ότι έχει αποστείλει περίπου 3,2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέσω ενός νέου ναυτιλιακού διαδρόμου που δημιούργησε τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις