Ποια είναι τα πιο δημοφιλή προϊόντα για… κλοπές στα σούπερ μάρκετ

Κρασί και άλλα αποστάγματα, αλλαντικά, τυριά, κονσέρβα τόνου και καφές, είναι τα προϊόντα που αφαιρούνται χωρίς να καταβάλλεται το αντίστοιχο αντίτιμο, περισσότερο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, των υπεραγορών και των εκπτωτικών καταστημάτων. 

Αυτό δηλώνει Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti με βάση τη μελέτη «Retail Security in Italy» που πραγματοποιήθηκε από την Crime&Tech, το spin-off του Καθολικού Πανεπιστημίου, την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η κλοπή καταστημάτων, δηλαδή η κλοπή αγαθών που εκτίθενται προς πώληση σε εμπορικές εγκαταστάσεις, είναι η κύρια αιτία εξωτερικής κλοπής και προκαλεί τις μεγαλύτερες διαφορές συρρίκνωσης που συνολικά στις εταιρείες του λιανικού εμπορίου και του κλάδου μεγάλης κλίμακας στην Ιταλία ήταν κατά μέσο όρο ίσες με “1,38% του ετήσιου τζίρου με εκτιμώμενες ζημίες περίπου 4,6 δισ. ευρώ”.

Η μέση αξία των κλοπιμαίων για κάθε μεμονωμένη περίπτωση σε σούπερ μάρκετ, υπεραγορές και εκπτωτικά καταστήματα είναι 14 ευρώ και το «χτύπημα» πραγματοποιείται κυρίως για ψώνια στα μέσα της εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη), ενώ οι δράστες κατανέμονται εξίσου σε γυναίκες και άνδρες με ελαφρά επικράτηση των τελευταίων (56%).

Επιπλέον -σύμφωνα με την Coldiretti- τα ήδη τεμαχισμένα σχήματα ή οι μικρές συσκευασίες είναι τα πιο δημοφιλή, αλλά η κλοπή προ-κομμένων και προτριμμένων προϊόντων αυξάνεται επίσης. 

Η κλοπή προϊόντων διατροφής στα σούπερ μάρκετ ευνοείται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των προϊόντων που εκτίθενται δεν προστατεύονται (πολύ συχνά μόνο τα μπουκάλια των πιο πολύτιμων κρασιών και των αφρωδών οίνων έχουν αντικλεπτική κάψουλα παρόμοια με αυτή του είδη ένδυσης ρούχα σε πολυκαταστήματα) αν και οι έμποροι στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την ασφάλεια των αγαθών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις