GRC: Η ρωσική κλοπή σιτηρών μπορεί να χαρακτηριστεί έγκλημα πολέμου

Η υποτιθέμενη κλοπή ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των 21 μηνών που βρισκόταν σε πόλεμο με την Ουκρανία δεν ταιριάζει με τον ορισμό της στρατιωτικής αναγκαιότητας και πιθανότατα συνιστά εγκλήματα πολέμου της πείνας και της λεηλασίας, σύμφωνα με την Global Rights Compliance (GRC). δικηγορική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Ολλανδία.

Η συστηματική εξόρυξη σιτηρών από τις ρωσικές δυνάμεις και τους συνδεδεμένους φορείς περιλαμβάνει τον έλεγχο μεγάλης κλίμακας ανελκυστήρων σιτηρών, οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών και τη χρήση λιμενικών εγκαταστάσεων σε κατεχόμενα εδάφη, με αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά οργανωμένο σύστημα οικειοποίησης, ανέφερε η GRC.

«Οι περισσότερες από τις ουκρανικές εγκαταστάσεις σιτηρών που κατασχέθηκαν ανήκαν σε ιδιωτική ιδιοκτησία ουκρανικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Nibulon και Agrotron», ανέφερε η GRC. 

«Τέτοια συμπεριφορά δεν ταιριάζει στον ορισμό της στρατιωτικής αναγκαιότητας ή στο αυξημένο όριο της επιτακτικής στρατιωτικής αναγκαιότητας, ενισχύοντας περαιτέρω ότι η συμπεριφορά είναι πολύ πιθανό να συνιστά έγκλημα πολέμου της λεηλασίας». 

Είπε ότι η Ρωσία «προσχεδίαζε» να λεηλατεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ουκρανικών σιτηρών ετησίως για να χρηματοδοτήσει την  εισβολή της στην Ουκρανία , η οποία ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου 2022. 

Η GRC σημείωσε ότι τα συλλεχθέντα στοιχεία «υποδεικνύουν το λεπτομερές και εκτεταμένο σχέδιο της Ρωσίας να κλέψει 12.000 -τόνοι σιτηρών την ημέρα και γεμίστε το ρωσικό πολεμικό σεντούκι με κέρδη». 

«Τόσο κατά την κατάσχεση των σιτηρών όσο και για το κέρδος από τις εξαγωγές του, ένας από τους στόχους της Ρωσίας φαίνεται ότι ήταν να χρηματοδοτήσει τη δική της πολεμική προσπάθεια, έστω και εν μέρει, μέσω της σκόπιμης άρνησης τροφής σε άμαχους πληθυσμούς — στην περίπτωση αυτή επηρεάστηκαν αμάχοι σε τρίτα κράτη για τους οποίους τα σιτηρά προορίζονταν», ανέφερε η GRC. 

«Τέτοια συμπεριφορά μπορεί να εμπίπτει στην απαγόρευση χρήσης της πείνας ως μεθόδου πολέμου». 

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες λογοδοσίας, η GRC σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας μπορούν να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην παράνομη εξόρυξη και κατάσχεση σιτηρών σε Επαρχίες Luhansk και Zaporizhzhia, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, επιχειρηματιών, τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκτός από τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι έχει κλέψει μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, η Ρωσία απέκλεισε αρχικά τη Μαύρη Θάλασσα κατά τους πρώτους πέντε μήνες της εισβολής της, εμποδίζοντας την Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά μέσω των λιμανιών της. 

Στη συνέχεια, η Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία στην οποία συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία, καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία, τέθηκε σε ισχύ στις 22 Ιουλίου 2022, εγγυώντας την ασφάλεια για τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και ελαιούχους σπόρους. 

Ωστόσο, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία στις 17 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ισχυριζόμενη ότι η σειρά των αιτημάτων που είχε διατυπώσει δεν είχε ικανοποιηθεί και άρχισε να βομβαρδίζει τις υποδομές σιτηρών σε όλη την Ουκρανία, η οποία παραδοσιακά ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καλαμποκιού και σιταριού στον κόσμο.

Η Ουκρανία αντιμετώπισε τη δημιουργία μιας νέας διαδρομής από το λιμάνι της Οδησσού, στην οποία τα πλοία προχωρούν στα ύδατα των μελών του ΝΑΤΟ Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία και προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις