Ακτινίδια: Η ποιότητα και οι τιμές αντιστάθμισαν τις αποδόσεις

Η φετινή παραγωγή ακτινιδίων στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μειωμένη κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες ευνόησαν την εμφάνιση ασθενειών και ζημιών. 

Ωστόσο, η καλή ποιότητα των καρπών και οι υψηλές τιμές που καταγράφονται, αναμένεται να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της μείωσης των αποδόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας, η παραγωγή στην περιοχή αυτή, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ακτινιδίων στην Ελλάδα, αναμένεται να ανέλθει σε 1.500 κιλά ανά στρέμμα, από 2.000 κιλά ανά στρέμμα πέρυσι. 

Στην Πιερία, η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά περίπου 30%, ενώ στην Καβάλα, οι αποδόσεις είναι ακόμη αβέβαιες, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής.

Παρά τη μείωση των αποδόσεων, οι τιμές των ακτινιδίων είναι υψηλές και αναμένεται να διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας, οι τιμές των ακτινιδίων κινούνται από τα 80 λεπτά έως το 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα του καρπού.

Η καλή ποιότητα των ακτινιδίων της Ελλάδας, η οποία είναι γνωστή για τη γεύση της και τα θρεπτικά της συστατικά, αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους ελληνικούς  παραγωγούς. 

Επιπλέον, η αυξημένη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας του ακτινιδίου στην Ελλάδα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις