Τιμές βαμβακιού: Σταθερή η διεθνής, πτώση στην Ελλάδα

Η πτώση των τιμών του βαμβακιού στην Ελλάδα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται. Ωστόσο, η σταθερότητα της διεθνούς αγοράς προσφέρει μια κάποια ελπίδα ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν στο μέλλον. 

Οι παραγωγοί βαμβακιού στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα από άλλες χώρες θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλές για την ελληνική παραγωγή βαμβακιού. 

Ωστόσο, οι παραγωγοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καινοτομούν και να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, προκειμένου να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον δείκτη Cotlook A, η διεθνής τιμή του προϊόντος διαμορφώθηκε στα 91,15 σεντς ανά λίβρα, ή 1,84 ευρώ ανά κιλό, στις 22 Νοεμβρίου 2023. Ωστόσο, στην Ελλάδα, οι τιμές του σύσπορου βαμβακιού παρουσίασαν πτώση, με την τιμή εκκοκκισμένου να διαμορφώνεται στα 0,57 ευρώ ανά κιλό

Η πτώση των τιμών στην Ελλάδα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση των αποθεμάτων βαμβακιού στην παγκόσμια αγορά, η μείωση της ζήτησης από την Κίνα, και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα βαμβακιού στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή βαμβακιού στον κόσμο, αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% το 2023-2024, έναντι της προηγούμενης σεζόν. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια βαμβακιού στον κόσμο, αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση της πρώτης ύλης το 2023-2024, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τέλος, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των μεταφορών και των ασφαλιστικών καλύψεων, γεγονός που έχει επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και εμπορίας του βαμβακιού.

Η πτώση των τιμών του βαμβακιού στην Ελλάδα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Βαμβακιού, η καλλιέργεια βαμβακιού στην Ελλάδα το 2023-2024 αναμένεται να ανέλθει σε 1,2 εκατομμύρια στρέμματα, με την παραγωγή να εκτιμάται σε 300.000 τόνους.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις