Βαμβακοπαραγωγοί: Ενίσχυση 31,2 ευρώ/στρ. για δέσμευση άνθρακα

Ευχάριστες ειδήσεις για τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας μας, καθώς εκτός από το νέο 2ετές πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης, αναμένεται σύντομα να εγκριθεί και ένα νέο πρόγραμμα για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κ. Ευθύμμιο Φωτεινό, η σχετική μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΥΠΑΑΤ έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η έγκρισή της εντός των επόμενων εβδομάδων.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, οι βαμβακοπαραγωγοί θα λαμβάνουν ενίσχυση ύψους 31,2 ευρώ ανά στρέμμα για την καλλιέργεια βαμβακιού με πρακτικές που συμβάλλουν στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Η ενίσχυση θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, δηλαδή από το 2024.

Η έγκριση του νέου προγράμματος αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς τους παρέχει επιπλέον οικονομικά κίνητρα για τη στροφή τους σε βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση καλλιεργειών βαμβακιού που εφαρμόζουν πρακτικές όπως:

*χρήση οργανικών λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών

*αγρανάπαυση

*κάλυψη του εδάφους με φυτά ή ζωντανά υλικά

Η δέσμευση άνθρακα από τις καλλιέργειες είναι μια σημαντική διαδικασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών για τη στροφή τους σε βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις