ΣΕΦ: Η υποχρεωτική φύτευση δέντρων σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς έχει ζητήματα

ΣΕΦ: Η υποχρεωτική φύτευση δέντρων σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς έχει ζητήματα

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) εξέφρασε τις ανησυχίες του για την υποχρεωτική φύτευση δέντρων σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όπως προβλέπεται στο άρθρο 51 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΦ επισημαίνει τα εξής:

    Η φύτευση σε όλη την περίμετρο δεν είναι πάντα εφικτή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι σταθμοί βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένους χώρους.
    Η βιωσιμότητα των φυτεύσεων δεν είναι πάντα δεδομένη, καθώς τα δέντρα μπορεί να μην επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες εδάφους και κλίματος.
    Η φύτευση δένδρων ύψους μεγαλύτερου των 3 μέτρων έχει υψηλό κόστος, καθώς τα δέντρα αυτής της κατηγορίας είναι ακριβά και απαιτούν επιπλέον έξοδα μεταφοράς και φύτευσης.
    Το πότισμα των δένδρων είναι επίσης ένα πρόβλημα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των σταθμών δεν διαθέτει πρόσβαση σε νερό.

Ο ΣΕΦ προτείνει να προβλεφθεί η φύτευση ως καλή πρακτική, με την παροχή κινήτρων για τους σταθμούς που θα προβούν σε αυτήν. Επίσης, θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η εξαίρεση από φύτευση αφορά και τους σταθμούς που βρίσκονται επί κτιρίων ή οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Ο ΣΕΦ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική φύτευση δέντρων σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης του αέρα και του αστικού θερμοκηπίου. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να γίνει πιο εφικτή και οικονομικά βιώσιμη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις