Ελιά Καλαμών: Τα προβλήματα ακαρπίας, δάκου, γλοιοσπόριου και πουλιών επιβαρύνουν τους παραγωγούς

Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας, αντιμετωπίζουνι φέτος μια σειρά από προβλήματα που επιβαρύνουν τους παραγωγούς.

Ακαρπία

Η ακαρπία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών. Σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας, η παραγωγή ελιάς Καλαμών στην περιοχή θα είναι μειωμένη κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Τα προβλήματα ακαρπίας οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι χαμηλές βροχοπτώσεις του χειμώνα, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η έλλειψη ανθοφορίας – καρπόδεσης της ελιάς στα δέντρα.

Δακοπροσβολές

Οι δακοπροσβολές είναι ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών φέτος. Σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, οι δακοπροσβολές είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση των δακοπροσβολών οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν φέτος για τον δάκο, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία.

Γλοιοσπόριο

Το γλοιοσπόριο είναι μια ασθένεια που προσβάλει τα ελαιόδεντρα μία από τις σημαντικότερες ασθένειες.,
Στην Ελλάδα βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Κατά κύριο λόγο εντοπίζεται στις περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η προσβολή και η μόλυνση έχει επεκταθεί στην Κορωνέικη, την Αμφίσσης και τηνΚαλαμών. Εκτός από τη Δυτική Ελλάδα, πλήττονται και άλλες περιοχές με υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, όπως η Εύβοια, η Λέσβος κ.α... Σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αττικής, το γλοιοσπόριο αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές ζημιές φέτος στην ελιά Καλαμών. Η ασθένεια ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία, οι οποίες επικρατούν φέτος στην Ελλάδα.

Προβλήματα με τα πουλιά

Λόγω των πολλών δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στην Ελλάδα, παρατηρείται αύξηση των πληθυσμών των ψαρονιών, των τσιχλών και των κοτσυφιών, τα οποία είναι όλα είδη που τρέφονται με καρπούς ελαιόδενδρων. Αυτή η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα δάση που κάηκαν παρέχουν πλέον στους πληθυσμούς αυτών των πουλιών ασφαλές καταφύγιο και άφθονη τροφή.

Η επίθεση των πουλιών στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές, καθώς μπορεί να καταστρέψει σημαντικό μέρος της παραγωγής ελαιοκάρπου. Οι ελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με διάφορους τρόπους, όπως η τοποθέτηση δολωμάτων με φάρμακα, η χρήση ηλεκτροφόρων καλωδίων και η τοποθέτηση δίχτυα.

Επιπλέον, υπάρχει προβληματισμός γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία για να κατατεθεί φάκελος στην ΕΕ για αποζημιώσεις ακαρπίας στην ελιά Καλαμών (όπως έγινε για την Χαλκιδικής).

Η φετινή χρονιά είναι μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς ελιάς . Τα προβλήματα ακαρπίας, δάκου, γλοιοσπόριου και πουλιών επιβαρύνουν τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις