Αυτά είναι τα οκτώ ακριβότερα μέλια στον κόσμο

Τα πιο ακριβά μέλια στον κόσμο προέρχονται από μοναδικά μέρη και ενδημικά λουλούδια που δεν υπάρχουν αλλού. Σύμφωνα με το Ecocolmena, τα Top-8 μέλια στον κόσμο, ανά τιμή, είναι:

1) Μέλι Ξωτικού, Τουρκία – 5.000 ευρώ το κιλό: Η υψηλή του τιμή οφείλεται στη δυσκολία συγκομιδής του αφού βρίσκεται σε μια σπηλιά βάθους 1.800 μέτρων στη τουρκική πόλη Αρτβίν. 

2) Μέλι από τη Life Mel Honey, Ισραήλ – 420 ευρώ το κιλό: Η Life Mel Honey είναι μια ισραηλινή μάρκα που παράγει μέλι το οποίο είναι γνωστό για τα ιδιαίτερα θεραπευτικά του αποτελέσματα. 

3) Yemen Sidr Honey, Υεμένη – 280 ευρώ το κιλό: Φτιάχνεται από μέλισσες που έχουν πάρει το νέκταρ του δένδρου Sidr. Λαμβάνεται στην κοιλάδα Do’an, που βρίσκεται στα νότια της Αραβικής Χερσονήσου.

4) Μέλι από τη Μπασκιρία, Ρωσία – 120 έως 200 ευρώ το κιλό: Η Μπασκιρία ή Μπασκορτοστάν είναι μια ρωσική δημοκρατία που βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Βόλτα και των Ουραλίων. Τους καλοκαιριούν μήνες, οι ντόπιες μέλισσες εξάγουν νέκταρ από το άνθος της φλαμουριάς. Η τιμή των 120-200 ευρώ το κιλό είναι εάν αγοραστεί στη Μόσχα, αφού μπει στο χώρο παραγωγής, τότε η τιμή μειώνεται στα50 ευρώ το κιλό.

5) Μέλι από την Όπερα Garnier στο Παρίσι, Γαλλία - 120 ευρώ το κιλό: Μέλι που παράγεταο στην οροφή της Όπερα Garnier στο Παρίσι. Είναι μια από τις πιο γνωστές και λαμπερές περιπτώσεις αστικής μελισσοκομίας. Η παραγωγή φτάνει μόλις τα 500 κιλά ετησίως και φτιάχνεται από λουλούδια από παριζιάνικους κήπους. 

6) Μέλι από το νησί Σοκότρα της Υεμένης – 110 ευρώ το κιλό: Παρασκευάζεται με την εγγενή χλωρίδα αυτού του νησιού. Έχει μια περίεργη γεύση με γλυκόπικρες πινελιές. Αναγνωρίζονται ιδιότητες στην καταπολέμηση του διαβήτη.

7) Μέλι Ιμαλαίων, Νεπάλ - 100 ευρώ το κιλό: Συλλέγεται στα απόκρημνα βουνά των Ιμαλαίων. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να αιωρούνται από μεγάλα σχοινιά για να φτάσουν σε κυψέλες που βρίσκονται σε απόκρημνα σημεία. Είναι γνωστοί ως «κυνηγοί μελιού». Παράγεται από μια γιγάντια μέλισσα της περιοχής που είναι ικανή να επικονιάσει το 80% των λουλουδιών της περιοχής. Έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα.

8) Μέλι Manuka, Νέα Ζηλανδία – 100 ευρώ το κιλό: Οι μέλισσες παράγουν αυτό το μέλι από το νέκταρ του ομώνυμου θάμνου, του manuka (του γένους Leptospermum Scoparium), που φύεται στην ύπαιθρο ως άγριο φυτό. Οι Μαορί ανακάλυψαν την ιδιότητά του πριν από χιλιάδες χρόνια. Η υψηλή τιμή αυτού του μελιού προέρχεται από τον παράγοντα UMF (μοναδικός παράγοντας manuka) που υποδηλώνει την αντιβατηριακή ικανότητα αυτού του προϊόντος. Όλα τα μέλια Manuka UMF είναι εγγυημένα αγνά. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις