Θεσσαλία: Δημιουργείται ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, συστήνεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.). Ο νέος οργανισμός θα έχει ως σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, το οποίο περιλαμβάνει τις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ο Ο.Δ.Υ.Θ. θα συγκεντρώνει την ευθύνη, την πληροφορία, τον συντονισμό και τις σχετικές αρμοδιότητες διαχείρισης των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, υπό την εποπτεία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τη συμμετοχή των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Συγκεκριμένα, ο Ο.Δ.Υ.Θ. θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:

  • Τη διαχείριση των υδατικών πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας, της άρδευσης, της ύδρευσης, της διαχείρισης των υδάτων της βροχής και της διαχείρισης των υδάτων για την παραγωγή ενέργειας.
  • Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας.
  • Τη διαχείριση των υδάτινων υποδομών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας.
  • Τη διενέργεια προγραμμάτων και δράσεων για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας.

Η σύσταση του Ο.Δ.Υ.Θ. αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και την αποτελεσματική άσκηση πολιτικής για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων στην Θεσσαλία. Το Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας είναι ένα από τα πιο κρίσιμα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, καθώς έχει πληγεί επανειλημμένα από καταστροφικές πλημμύρες. Ο νέος οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να συντονίσει και να ενώσει τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Ο Ο.Δ.Υ.Θ. θα έχει έδρα την πόλη της Λάρισας και θα αποτελείται από εννέα μέλη, εκ των οποίων τρία θα προέρχονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τρία από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τρία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ένα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις