Παγκόσμια παραγωγή δημητριακών: Η αυξανόμενη ζήτηση ασκεί πίεση στα αποθέματα

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 αναμένεται να φτάσει τους 2.819 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 0,9 τοις εκατό από το 2022. Η παραγωγή σιταριού αναμένεται να μειωθεί κατά 2,2 τοις εκατό, ενώ η παραγωγή  σιτηρών αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7 τοις εκατό. Η παραγωγή ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8 τοις εκατό.
Η παγκόσμια χρήση δημητριακών το 2023 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,0 τοις εκατό, με τη χρήση σιταριού να αυξάνεται κατά 1,4 τοις εκατό, τη χρήση  σιτηρών να αυξάνεται κατά 1,2 τοις εκατό και τη χρήση ρυζιού να παραμένει περίπου αμετάβλητη.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών το 2024 αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,6 τοις εκατό, με τα αποθέματα σιταριού να παραμένουν περίπου αμετάβλητα, τα αποθέματα σιτηρών να αυξάνονται κατά 5,9 τοις εκατό και τα αποθέματα ρυζιού να αυξάνονται κατά 1,5 τοις εκατό.


Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2023 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9 τοις εκατό, με το εμπόριο σιταριού να αυξάνεται κατά 3,2 τοις εκατό, το εμπόριο χονδροειδών σιτηρών να αυξάνεται κατά 2,8 τοις εκατό και το εμπόριο ρυζιού να αυξάνεται κατά 2,6 τοις εκατό.

Ακολουθούν ορισμένες αξιοσημείωτες αλλαγές στις προβλέψεις του FAO για την παγκόσμια παραγωγή και εμπορία δημητριακών για το 2023:

  • Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να μειωθεί κατά 2,2 τοις εκατό, με τις προβλέψεις για την παραγωγή να υποβαθμίζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Καζακστάν.
  • Η παγκόσμια παραγωγή  σιτηρών αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7 τοις εκατό, με τις προβλέψεις για την παραγωγή να αναβαθμίζονται για την Κίνα.
  • Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8 τοις εκατό, με τις προβλέψεις για την παραγωγή να αναβαθμίζονται για την Ινδία.
  • Το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2 τοις εκατό, με τις αυξήσεις να οφείλονται κυρίως στην αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα.
  • Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,8 τοις εκατό, με τις αυξήσεις να οφείλονται κυρίως στην αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα και την Ινδία.
  • Το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6 τοις εκατό, με τις αυξήσεις να οφείλονται κυρίως στην αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα και την Ινδία.


Οι προβλέψεις του FAO για την παγκόσμια παραγωγή και εμπορία δημητριακών είναι υπόκεινται σε διάφορους κινδύνους και αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, των πολιτικών εξελίξεων και των οικονομικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις