Συνάντηση Αθ. Τσαυτάρη με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Μαρτίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προτεραιότητες του Υπουργείου στη γεωργία με κύριο γνώμονα την ενίσχυση της απασχόλησης, την ανάσχεση της μετανάστευσης επιστημόνων από τη χώρα, αλλά και στην κτηνοτροφία με τη δημιουργία, για πρώτη φορά, περιφερειακού προγράμματος για τα βοσκοτόπια.

Ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ύψους 140 εκατ. ευρώ, που ξεκινά σύντομα και στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν 8.500 νέοι άνθρωποι με διαδικασίες fast track. Επιπλέον, ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσληψη 100 νέων επιστημόνων και 150 μεταδιδακτορικών ερευνητών στον «ΕΛΓΟ- Δήμητρα» για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα.

Κατά την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν τον ακόλουθο διάλογο, παρουσία εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι κάνετε; Σας παρακολουθώ. Τί κάνει η νέα αγροτική πολιτική; Πρέπει να σας συγχαρώ για την πολλή καλή δουλειά που κάνετε.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Με τιμά κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να συζητήσουμε, όμως, πρώτα, γνωρίζοντας την ευαισθησία που έχετε στα θέματα αυτά, τα θέματα της απασχόλησης των νέων ανθρώπων. Επειδή ξέρετε ότι η γεωργία μαζί με την κτηνοτροφία και τη μεταποίηση ήταν μια μεγάλη δεξαμενή χεριών. Να σας ενημερώσω, λοιπόν ότι την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει το νέο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, βρήκαμε άλλα 140 εκατομμύρια ευρώ για να ενταχθούν περίπου άλλοι 8.500 νέοι άνθρωποι στη γεωργία. Εκτός από αυτό, να σας ενημερώσω ότι χάρη στις προσπάθειες που κάνουμε να απασχολήσουμε επιστημονικό προσωπικό στη γεωργία, θα πάρουμε 100 νέους επιστήμονες ερευνητές στον Οργανισμό «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» για να ζωντανέψουμε τα ινστιτούτα και την εκπαίδευση. Σας θυμίζω και τη γαλακτοκομική και τυροκομική σχολή που έχετε και στα Γιάννενα. Φέτος, εκεί που περιμέναμε να έχουμε 50-60 υποψήφιους για τη λειτουργία του ενός τμήματος, όπως έχουμε κάθε χρόνο, είχαμε πολύ περισσότερους και χρειάστηκε να οργανώσουμε περισσότερα τμήματα για να μη φύγει κανένα παιδί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχάριστη έκπληξη. Συγχαρητήρια κύριε Υπουργέ.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Θα πάρουμε άλλους 150 μεταδιδακτορικούς επιστήμονες. Επειδή σας άκουσα, κύριε Πρόεδρε, να μιλάτε γι’ αυτό, ότι δηλαδή δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το εκπαιδευμένο προσωπικό και να το αφήσουμε να μεταναστεύσει. Γιατί αυτά τα παιδιά εφόσον φύγουν, δύσκολα θα γυρίσουν πίσω. Θα βρουν καλές δουλειές και δεν θα γυρίσουν πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εσείς το ξέρετε και εγώ το ξέρω από προσωπικές μας εμπειρίες.

Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Θα σας ενημερώσω για όλες αυτές τις επιμέρους δράσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, όπως και ειδικά για τα θέματα της κτηνοτροφίας που ξέρω ότι σας ενδιαφέρουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Βέβαια. Και να κάνουμε και κάποια εκδήλωση μαζί.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Γνωρίζω την ευαισθησία του κ. Παπούλια για την απασχόληση, την ανεργία και τους νέους. Τον ενημέρωσα για το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη 18 Μαρτίου, ύψους 140 εκατ. ευρώ. Θα είναι με διαδικασίες fast track και είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες αξιολόγησης. Είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από νέους που θέλουν να μπουν στον πρωτογενή τομέα. Εκτιμάμε ότι θα βοηθηθούν περισσότεροι από 8.500 νέοι άνθρωποι να ενταχθούν στη γεωργία.

Ενημέρωσα επίσης τον Πρόεδρο ότι θα προσλάβουμε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ νέους ερευνητές, επιστήμονες να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην εφαρμοσμένη γεωργική έρευνα και καινοτομία. Του εξήγησα τις προτεραιότητές μας σε ό,τι αφορά στη νέα ΚΑΠ, τις προσπάθειες που κάνουμε για το ζωικό κεφάλαιο και το Ειδικό Περιφερειακό Πρόγραμμα για τα βοσκοτόπια που θα ξεκινήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υποστήριξη και της Ορεινής Ελλάδας. Πάντα με τον κ. Παπούλια έχεις να συζητήσεις πολλές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις