Ναυτιλιακές εταιρείες δεσμεύονται για απαλλαγή από τον άνθρακα

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι CEOs των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της CMA CGM, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονται να επιταχύνουν την απαλλαγή της βιομηχανίας τους από τον άνθρακα.

Στη δήλωσή τους, οι CEOs χαιρετίζουν την υιοθέτηση από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) ενός νέου στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 2008. Ωστόσο, τονίζουν ότι αυτός ο στόχος δεν είναι αρκετός και ζητούν την υιοθέτηση ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων, όπως η μείωση των εκπομπών κατά 70% έως το 2040.

Οι CEOs δεσμεύονται επίσης να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και υποδομές που θα επιτρέψουν στις ναυτιλιακές εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές τους. Συγκεκριμένα, δεσμεύονται να:

Να επενδύσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες τεχνολογίες και υποδομές για την απαλλαγή από τον άνθρακα έως το 2030,και να αναπτύξουν 100 πλοία που θα κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα έως το 2030.
Δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ναυτιλίας με μηδενικές εκπομπές.

Η CMA CGM, η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της κατά 50% έως το 2030 και κατά 100% έως το 2050. Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, η εταιρεία έχει επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες τεχνολογίες και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων πλοίων που κινούνται με LNG και εναλλακτικά καύσιμα.

Η κοινή δήλωση των CEOs των ναυτιλιακών εταιρειών αποτελεί σημαντικό βήμα προς την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απαλλαγή από τον άνθρακα στη ναυτιλία θα απαιτήσει σημαντική συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις