Βιοδιεγέρτες: Ένα νέο «όπλο» στη φαρέτρα των αγροτών

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι που εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα, μιλούν για τους βιοδιεγέρτες

Τις περισσότερες φορές χωρίς να γνωρίζουν, μιας και δεν είναι λίγες οι εταιρίες παραγωγής λιπασμάτων που «προωθούν» τους βιοδιεγέρτες ως λιπάσματα. 

Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι αγρότες, παράγοντες της τροφικής αλυσίδας και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουν για το πως οι βιοδιεγέρτες μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες να μειώνουν τις αποδόσεις και να αυξάνουν το κόστος παραγωγής. 

Επιπλέον, συνετό είναι οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ψάξουν τη νομοθεσία, να εντοπίσουν τα κενά που υπάρχουν και να προχωρήσουν στο σχεδιασμό νομοθετικού έργου, που θα έχει ως κύριο στόχο την ένταξη των βιοδιεγερτών στον πρωτογενή τομέα.

Οι βιοδιεγέρτες, οι οποίοι είναι φυσικά προϊόντα που ενισχύουν την φυσιολογία των φυτών, μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των φυτών και την αποτελεσματική χρήση των θρεπτικών ουσιών.

Σημαντική είναι η σημασία της πολιτικής για την υποστήριξη της προσαρμογής της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Κάποιες ενέργειες πολιτικής μπορούν να παρέχουν στους αγρότες τους πόρους και την υποστήριξη που χρειάζονται για να εφαρμόσουν στρατηγικές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των συστημάτων τροφίμων.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους θα πρέπει να μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες αναφορικά με τη χρήση βιοδιεγερτών. Ωστόσο, επιτακτική είναι ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση για τους αγρότες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των βιοδιεγερτικών αποτελεσματικά.

Τι είναι οι βιοδιεγέρτες

Οι βιοδιεγέρτες είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την κλιματική προσαρμογή της γεωργίας. Μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να μειώσουν τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των συστημάτων τροφίμων.

Αν και η εξέλιξή τους είναι σε πρώιμο στάδιο οι βιοδιεγέρτες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική προσαρμογή της γεωργίας, αλλά ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Στη χώρα μας δυστυχώς οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν εάν πρόκειται για λίπασμα ή φυτοπροστατευτικό και όπως συμβαίνει συνήθως, θα πρέπει να δουν αποτελέσματα προτού τα δοκιμάσουν. 

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε Παγκόσμιο συνέδριο Βιοδιεγερτών στο Μιλάνο, όπου διαπιστώθηκε ότι στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των φυτών στην ξηρασία και τη ζέστη οι βιοδιεγέρτες μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά να διατηρήσουν την υγρασία τους και να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, σημαντική είναι η συνεισφορά τους και στην αποδοτικότητα των θρεπτικών ουσιών. Οι βιοδιεγέρτες μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά να απορροφούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις.

Τέλος, μπορούν να μειώσουν το στρες των φυτών, με τους βιοδιεγέρτες να βοηθήσουν τα φυτά να αντιμετωπίσουν το στρες που προκαλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία, η ζέστη και οι πλημμύρες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις