ΟΠΕΚΕΠΕ: Τελικά δίνει ή παίρνει λεφτά από τους Αγρότες;

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν ένα πλήθος προβλημάτων, τα οποία τους οδηγούν στο χείλος της καταστροφής. Η ακρίβεια των αγροτικών εφοδίων, η ενεργειακή κρίση, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, και τώρα και τα προβλήματα με τις επιδοτήσεις, θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.

Προάγγελος νέων αναταραχών στον αγροτικό κόσμο

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2023 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και προβληματική. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, όπως λάθη στην εφαρμογή, καθυστερήσεις, και αστοχίες.

Ανοικτή έως τις 15 Δεκεμβρίου είναι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023 (ΟΣΔΕ), δίνοντας έτσι στους αγρότες και κτηνοτρόφους τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις στις δηλώσεις τους.

Όμως ΚΥΔ από όλη τη χώρα, με τα οποία επικοινώνησε το Agrocapital ανέφεραν ότι «ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να γίνουν όλες αυτές οι διορθώσεις που απαιτούνται. Ο όγκος των δηλώσεων που χρειάζονται να διορθωθούν είναι μεγάλος και οι πέντε ημέρες που μας έδωσε ως προθεσμία ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν φτάνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διορθώσεις θα ληφθούν υπόψη στην εξόφληση του υπόλοιπου της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία αναμένεται να γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Πληρωμή η οποία αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στον αγροτικό κόσμο. 

Παράλληλα, ένα ακόμη πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τα ΚΥΔ, αυτό που γίνεται με τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Πιο αναλυτικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ φέρεται να ζητά από αγρότες να επιστρέψουν περί τα 80 εκατ. ευρώ. 

Όλα αυτά, δημιουργούν επιπλέον «ασφυξία» στον αγροτικό κόσμο της χώρας, ο οποίος βάλλεται από παντού, όντως απροστάτευτος από αυτούς που «κανονικά» θα έπρεπε να τους προστατεύει, απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις