Ολλανδός παραγωγός βατόμουρων εγκαθιστά τη μεγαλύτερη εγκατάσταση fruitvoltaic στην Ευρώπη

Ένας παραγωγός βατόμουρων στην Ολλανδία εγκατέστησε πρόσφατα τη μεγαλύτερη εγκατάσταση «fruitvoltaic» στην Ευρώπη.

Το σύστημα, που βρίσκεται στο αγρόκτημα του Martens van Hoof βόρεια του Αϊντχόβεν, αποτελείται από 24.206 φωτοβολταϊκά στοιχεία που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να επιτρέπουν τη σωστή ποσότητα φωτός να φτάσει στα φυτά που βρίσκονται από κάτω.

Τα fruitvoltaic είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία που συνδυάζει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με τη γεωργία.

Τα πάνελ είναι κατασκευασμένα από διαφανές υλικό που επιτρέπει στο φως να περάσει προς το έδαφος, αλλά όχι τόσο όσο να «κάψει» τα φυτά. 

Τα πάνελ παρέχουν επίσης προστασία από το χαλάζι και την έντονη ζέστη.

Το σύστημα του van Hoof έχει ισχύ 8,7 MWp, αρκετά για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 2.800 σπίτια. Ο παραγωγός βατόμουρων χρηματοδότησε εν μέρει την εγκατάσταση με κρατική υποστήριξη.

Η BayWa Global Produce, μητρική εταιρεία της GroenLeven, η οποία ολοκλήρωσε την εγκατάσταση, σχεδιάζει να επεκτείνει το έργο για να καλύψει ολόκληρη τη λειτουργία του van Hoof.

Η BayWa re Global, αδελφή εταιρεία της BayWa Global Produce, εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Life της Ε.Ε. για να συνδυάσει τη γεωργία με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες σε πέντε χώρες της ΕΕ έως το 2027.

Τα έργα αυτά θα εξετάσουν τη χρήση fruitvoltaic σε καλλιέργειες φρούτων, λαχανικών και σιτηρών. 

Η BayWa re Global εκτιμά ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

Πλεονεκτήματα των fruitvoltaic

Τα fruitvoltaic προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα ηλιακής ενέργειας.

Αυξημένη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή: Τα fruitvoltaic μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των καλλιεργειών από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι και η έντονη ζέστη.

Μείωση του κόστους παραγωγής: Τα fruitvoltaic μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους, καθώς παράγουν ενέργεια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες τους.

Βιώσιμη ανάπτυξη: Τα fruitvoltaic αποτελούν μια βιώσιμη λύση για την παραγωγή ενέργειας, καθώς δεν παράγουν αέρια θερμοκηπίου.

Τα fruitvoltaic είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται ενέργεια και καλλιεργούνται τα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις