USDA: Προκλήσεις και ευκαιρίες στα σιτηρά την περίοδο 2023/24

Στην έκθεση WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates) που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) στις 8 Δεκεμβρίου 2023, παρατηρήθηκαν άμεσες πτωτικές επιπτώσεις και στις τρεις κύριες καλλιέργειες.

Στην αγορά σόγιας, οι τιμές υποχώρησαν κατά περίπου 1,3%, επηρεασμένες από την έλλειψη σημαντικών προσαρμογών στα τελικά αποθέματα των ΗΠΑ και την παραγωγή της Βραζιλίας. 

Για το καλαμπόκι, η πτώση κατά 0,8% αποδόθηκε στη μικρή αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων, παρά τις προσδοκίες για περικοπές. 

Το σιτάρι σημείωσε επίσης πτώση 1%, καθώς η αγορά δεν προέβλεψε την αύξηση της ζήτησης τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως, όπως ανέφερε το USDA.

Οι τιμές του σιταριού υποχωρούν σταθερά στις ΗΠΑ με έντονες πιέσεις πώλησης από τα επενδυτικά κεφάλαια. 

Ωστόσο, όπως σχολιάσαμε την περασμένη εβδομάδα, οι τεχνικοί δείκτες έδωσαν σήμα αγοράς και ουσιαστικά ξεκίνησαν ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ράλι. 

Ο καταλύτης πίσω από αυτό το ράλι των τιμών στο CBOT ήταν οι πρόσφατες πωλήσεις σιταριού από τις ΗΠΑ στην Κίνα. 

Ωστόσο, η επίτευξη σημαντικά υψηλότερων επιπέδων μπορεί να εξαρτηθεί από πρόσθετα πολεμικά γεγονότα ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Αν και η αγορά καλαμποκιού παρέμεινε σταθερή, η μηνιαία έκθεση του USDA είχε πτωτικό αντίκτυπο. 

Οι πωλήσεις καλαμποκιού στις ΗΠΑ ενισχύονται λόγω του ασθενέστερου δολαρίου και της εποχικής απόσυρσης των αποθεμάτων στη Βραζιλία. Η Αργεντινή πωλεί επίσης πολλά καλαμπόκια για αποστολή το 2024. 

Η τρέχουσα στάση είναι ουδέτερη από κερδοσκοπική σκοπιά, με την πιθανότητα πλαγιοκαθοδικών κινήσεων τις επόμενες εβδομάδες. Το USDA δεν άλλαξε την παραγωγή καλαμποκιού της Βραζιλίας και ο τελικός αριθμός του θα έχει αντίκτυπο στις τιμές. 

Η σόγια παρουσίασε πτωτική τάση στο Σικάγο την περασμένη εβδομάδα, επηρεασμένη από την αρνητική μηνιαία έκθεση του USDA και τη βελτίωση του καιρού στη Νότια Αμερική. 

Η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με το πόση σόγια θα αγοράσει η Κίνα από τις ΗΠΑ, ενώ η αγορά παρακολουθεί στενά την παραγωγή καλαμποκιού στη Βραζιλία.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έλλειψη αποθεμάτων χωρίς μια πτώση στην εκτίμηση της παραγωγής της Βραζιλίας αρκετά μεγάλη ώστε να καταστήσει ακριβότερες τις εγχώριες προμήθειες. 

Τα δεδομένα της έκθεσης του USDA

Στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, οι τιμές της σόγιας σημείωσαν πτώση 1,3% λόγω της έλλειψης σημαντικών προσαρμογών στα τελικά αποθέματα των ΗΠΑ και στην παραγωγή της Βραζιλίας. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή σόγιας την περίοδο 2022/23 αυξήθηκε στους 374,4 εκατ. τόνους, με αύξηση των τελικών αποθεμάτων στους 101,9 εκατ. τόνους. 

Για την περίοδο εμπορίας 2023/24, τα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν ελαφρώς στους 114,2 εκατ. τόνους, αν και αναμενόταν εντονότερη μείωση. Παρά τις ελάχιστες προσαρμογές, αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές σόγιας.

Το USDA αύξησε την πρόβλεψη για τις εξαγωγές αραβοσίτου των ΗΠΑ σε 53,3 εκατ. τόνους για την περίοδο εμπορίας 2023/24, με αποτέλεσμα τη μείωση των τελικών αποθεμάτων σε 54,12 εκατ. τόνους, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή αραβοσίτου την περίοδο 2022/23 αυξήθηκε ελαφρώς, αλλά η κατανάλωση μειώθηκε, οδηγώντας σε αύξηση των τελικών αποθεμάτων στους 300,1 Mt. 

Παραδόξως, το USDA αύξησε τα παγκόσμια τελικά αποθέματα για την περίοδο εμπορίας 2023/24 στους 315,2 Mt, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς, λόγω των προσαρμογών στα αρχικά αποθέματα και της έλλειψης αλλαγών στην παραγωγή αραβοσίτου στη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Η έκθεση του USDA υπογράμμισε την αύξηση των εκτιμήσεων για τις εξαγωγές σιταριού των ΗΠΑ σε 19,7 εκατ. τόνους, οδηγώντας σε μείωση των τελικών αποθεμάτων σε 17,92 εκατ. τόνους. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προσαρμογές της προσφοράς και της ζήτησης οδήγησαν σε αύξηση των τελικών αποθεμάτων για την περίοδο εμπορίας 2022/23 σε 269,9 εκατ. τόνους, με αντίκτυπο στα αποθέματα αρχής για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας. 

Για την περίοδο εμπορίας 2023/24, η εκτίμηση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού αυξήθηκε σε 783 εκατ. τόνους, με αξιοσημείωτες αλλαγές στα στοιχεία για την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Βραζιλία. Η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε επίσης σε 794,7 Mt, με αποτέλεσμα τη μείωση των τελικών αποθεμάτων σε 258,2 Mt. 

Αν και αναμενόταν μια μικρή αύξηση, η πραγματικότητα υποδηλώνει δυναμικές προσαρμογές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες. Συνοπτικά, η έκθεση επισημαίνει αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού παρά τη σταθερή σοδειά των ΗΠΑ, επηρεάζοντας τις τιμές και τη ζήτηση. 

Τέλος, επισημαίνει τη σημασία της στενής παρακολούθησης των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά σιταριού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις