Rabobank: Στενότερα τα περιθώρια κέρδους για τους αγρότες το 2024

Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των βασικών λειτουργικών δαπανών, η Rabobank δήλωσε ότι τα περιθώρια κέρδους των καλλιεργειών αγρού παραμένουν μειωμένα παγκοσμίως το 2023 και θα συνεχιστούν και το 2024.

Οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι καλές για τους αγρότες σόγιας, αλλά όχι τόσο για τους αγρότες καλαμποκιού και σιταριού, σύμφωνα με την έκθεση της Rabobank Field crop margin outlook 2024.

Η σόγια είναι πιθανό να επιτύχει καλά περιθώρια κέρδους με το κόστος να κινείται χαμηλότερα και τις τιμές να είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τα ιστορικά στοιχεία.

Ενώ τα περιθώρια του καλαμποκιού είδαν μια ήπια ανάκαμψη το 2023, οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν κάποιες προκλήσεις το 2024, δήλωσε η Rabobank. Οι τιμές θα νιώσουν την πίεση της υγιούς παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και των καλών προοπτικών στην Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Τα περιθώρια του σιταριού επίσης βελτιώθηκαν το 2023, αλλά οι αγρότες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον επόμενο κύκλο, δήλωσε η Rabobank. Προβλέπει πτώση των περιθωρίων κέρδους για το σιτάρι, αν και θα πρέπει να παραμείνουν σε καλά επίπεδα.

Οι αγορές βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι και οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, δήλωσε η Rabobank. Οι τιμές των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων άρχισαν να μειώνονται το 2023 μετά την επιβεβαίωση της παραγωγής ρεκόρ σόγιας και καλαμποκιού στη Βραζιλία.

"Η αβεβαιότητα προκύπτει από παράγοντες όπως οι σοδειές ρεκόρ στη Βραζιλία, οι "επαρκείς" σοδειές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και οι προσδοκίες για άλλη μια σοδειά ρεκόρ στη Βραζιλία το 2024", δήλωσε η Rabobank. "Η παγκόσμια εγχώρια ζήτηση για βασικές καλλιέργειες μειώθηκε για τρίτη φορά από το 1980-81, γεγονός που παραπέμπει σε αύξηση των αποθεμάτων και μείωση των τιμών. Τα αποθέματα καλαμποκιού και σόγιας αυξήθηκαν, ενώ τα αποθέματα σιταριού και ρυζιού συνεχίζουν να μειώνονται. Οι καιρικές προκλήσεις και η γεωπολιτική αστάθεια σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα ωθούν στην εξέταση ενός πριμ κινδύνου στην αγορά".

Το τέλος της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεπε την ασφαλή διέλευση σιτηρών από την Ουκρανία, έκοψε μια κρίσιμη δίοδο εξαγωγής.

Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από τον πόλεμο, οι γεωργικές εξαγωγές της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν εμπόδια, με τις απαγορεύσεις από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία να παραμένουν παρά την άρση των περιορισμών από την ΕΕ στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η μεταβλητότητα των τιμών είναι η μόνη βεβαιότητα, δήλωσε η Rabobank.

"Όσον αφορά τον κίνδυνο τιμών, η αγορά καλαμποκιού παρουσιάζει το μικρότερο ανοδικό δυναμικό, ενώ το σιτάρι παρουσιάζει το υψηλότερο", δήλωσε η Rabobank. "Η σόγια βρίσκεται στο ενδιάμεσο, υποδεικνύοντας ίση πιθανότητα ανοδικού και καθοδικού κινδύνου. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εξασφαλίζει ότι η μεταβλητότητα των τιμών είναι αναπόφευκτη βεβαιότητα".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις