Αγροτικοί Σύλλογοι: Η τροπολογία για τους παράτυπα διαμένοντες είναι ανεπαρκής

Οι αγροτικοί σύλλογοι της Ελλάδας εκφράζουν την ανησυχία τους για την τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση παράτυπα διαμενόντων εργατών γης.

Σύμφωνα με τους αγροτικούς συλλόγους  αναφορικά με τη συζήτηση πού πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες για το θέμα έλλειψης εργατών γης, αναφέρουν τα παρακάτω:

 

-Αναγνωρίζουμε ότι η λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολύ-παραγοντική.

 

-Ωστόσο πιστεύουμε ότι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στην διαδικασία εξεύρεσης νόμιμων εργατών γης είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα πολιτικής απόφασης.

 

-Η τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, δύναται καλύψει μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπαρχόντων εργατών γης, δηλαδή αυτών που ήδη ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα (σε γκρίζα ζώνη εργασίας) και όχι στην ποσοτική αύξηση του εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, που είναι και το βασικό μας πρόβλημα σήμερα.

 

-Ασφαλώς και είναι απαραίτητη αυτή η παρέμβαση αλλά δυστυχώς δεν φτάνει μόνο αυτό. Απαιτούνται πολλά ακόμα βήματα -σε όλα τα επίπεδα- για να εξασφαλίσουν οι Έλληνες αγρότες ότι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και την επόμενη χρονιά.

 

-Επιπλέον, δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι η επιτυχία ή η αποτυχία μιας νομοθετικής ρύθμισης για αυτό το θέμα, θα κριθεί μόνο από τους αγρότες που καθημερινά βιώνουν στο έπακρο τις αρνητικές συνέπειες από την έως τώρα Πολιτικής της Κυβέρνησης, για την κάλυψη σε εργατικά χέρια.

 

-Επίσης, οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση από "σειρήνες" ,έχοντας παρωπίδες και μην γνωρίζοντας το πρόβλημα στην πράξη αλλά μόνο από 'ασφαλή' απόσταση, θα μας βρει κάθετα απέναντι τους.

 

- Αντιθέτως, θα είμαστε σύμμαχοι σε οποιοδήποτε πολιτική ηγεσία εστιάσει στον πυρήνα του πραγματικού προβλήματος και δώσει ουσιαστικές λύσεις.

 

-Αναμένουμε από τον Υπουργό Μετανάστευση & Άσυλου κ. Καιρίδη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την νόμιμη μετανάστευση έχοντας κύριο γνώμονα τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αγροτικών φορέων από όλη την επικράτεια.

 

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλη παράταση καθώς η αγροτική οικονομία διαρκώς συρρικνώνεται.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις