Πληρωμές: Έφτασε η ώρα... «μικρό καλάθι» οι αγρότες

Αντίστροφα μετράνε πλέον οι αγρότες για την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης ύψους 280 εκατ. ευρώ καθώς και της Αναδιενεμητικής Ενίσχυση 170 εκατ. ευρώ. 

Η πληρωμή ενδέχεται να ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. 

Σύμφωνα με πηγές του Agrocapital από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στόχος είναι όλοι οι δικαιούχοι να έχουν λάβει τα χρήματά τους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Οι αγρότες πάντως θα πρέπει να κρατάνε «μικρό καλάθι» και να υπολογίζουν λιγότερα χρήματα από τις πληρωμές των προηγούμενων ετών. 

Και αυτό γιατί το παλιό «πρασίνισμα», πλέον Οικολογικά Σχήματα (eco schemes) δε θα εξοφληθούν με τη Βασική Ενίσχυση, μιας και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες του Agrocapital, τα Οικολογικά Σχήματα θα πληρωθούν μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2024, με το Μάρτιο να φαντάζει η πιο πιθανή ημερομηνία. 

Μέσα σε όλα αυτά, οι αγρότες δεν θα πρέπει να ξεχνάνε τον… ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά το «φιάσκο» της πληρωμής του Οκτωβρίου, αυτά που συνέβησαν με τα Οικολογικά Σχήματα, τα … «άφαντα» 88 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και το κλείσιμο για τις διορθώσεις στον ΟΣΔΕ 2023 που έγινε μόλις την περασμένη Παρασκευή, όλα πλέον φαντάζουν πιθανά. 

Πάει για Παρασκευή ο ΕΛΓΑ την επόμενη εβδομάδα η Εξισωτική 

Μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων 26 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση. 

Τα χρήματα αυτά αφορούν τους αγρότες που δεν έλαβαν μέχρι τώρα προκαταβολή για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τα 240 εκατ. ευρώ της Εξισωτικής Αποζημίωσης οι αγρότες, σύμφωνα με πηγές του Agrocapital. 

Τέλος, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι εφόσον η εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης όσο και η πληρωμή της Εξισωτικής πραγματοποιηθούν ημέρα Παρασκευή, τότε οι δικαιούχοι, εκτός αυτών που διατηρούν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, θα δουν τα χρήματά τους μέχρι και πέντε ημέρες αργότερα. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις