Οι πολίτες δεν θεωρούν την παραγωγή κρέατος ως κύρια αιτία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος δείχνει μια λιγότερο στρεβλή εικόνα του κτηνοτροφικού τομέα από τους συνήθεις τίτλους των μέσων ενημέρωσης. 

Οι πολίτες της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι το κρέας που εκτρέφεται "βιομηχανικά" συμβάλλει καθοριστικά στην κλιματική αλλαγή. 

Σύμφωνα με μια παγκόσμια δημοσκόπηση της Northstar Research, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΜΚΟ για τα βιώσιμα τρόφιμα Madre Brava, οι πολίτες δεν θεωρούν την κτηνοτροφία και την παραγωγή κρέατος ως την κύρια αιτία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αντίθετα με τις προσδοκίες.

Παρά το γεγονός ότι οι ακτιβιστές κατακεραυνώνουν επίμονα την κτηνοτροφία στα μέσα ενημέρωσης ως τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό του κλίματος, οι ερωτηθέντες στις χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δεν θεωρούν την κτηνοτροφία ως τον κύριο παράγοντα που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κτηνοτροφία συμβάλλει στο 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ οι τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών και της ενέργειας ευθύνονται για πάνω από το 80%, τη συντριπτική πλειοψηφία, κάτι που ίσως οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα από ό,τι πολλοί νομίζουν. 

Έτσι, τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αρκετά απροσδόκητα για τη ΜΚΟ, δεδομένων των έντονα προωθούμενων "πράσινων" και βασισμένων στα δικαιώματα των ζώων αφηγήσεων ότι η γεωργία είναι ο χειρότερος ρυπαντής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 7.000 ενήλικες στις πέντε μεγαλύτερες αγορές παραγωγής κρέατος, οι μεγαλύτεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η αποψίλωση των δασών, τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, η υπερβολική χρήση πλαστικού, τα αυτοκίνητα, η παραγωγή χημικών, ο υπερπληθυσμός, τα αεροπλάνα και η αεροπορία- καθώς επίσης, η υπερκατανάλωση αγαθών, τα ηλεκτρονικά απόβλητα και τα ενεργειακά αναποτελεσματικά κτίρια. 

Το βιομηχανικά παραγόμενο κρέας βρίσκεται μόλις στην 11η θέση, γεγονός που υποδηλώνει την επίγνωση των πραγματικών επιπτώσεων.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση κρέατος είναι υψηλή σε κάθε αγορά- 3 στους 4 ανθρώπους τρώνε κρέας, με τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία να καταναλώνουν τα περισσότερα ανά άτομο. 

Το 34% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θέλει να μειώσει το κρέας επειδή είναι απαραίτητο για την υγεία χάρη στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του, ενώ το 32% θεωρεί ότι είναι ένα ευχάριστο μέρος της διατροφής του. 

Ένα επιπλέον 17% των ανθρώπων δεν επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας και της ευκολίας του, ενώ το 16% πιστεύει ότι είναι φυσικό, καθώς οι άνθρωποι το τρώνε από πάντα.

Η έρευνα δείχνει επίσης πόσο χαμηλή είναι η τακτική κατανάλωση εναλλακτικών πρωτεϊνών. Τα φτωχά αποτελέσματα πωλήσεων για τις φυτικές πρωτεΐνες έχουν περιγραφεί από ορισμένους ως "η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της βιομηχανίας τροφίμων". 

Τα κυριότερα εμπόδια που αναφέρθηκαν ήταν ότι τα εναλλακτικά προϊόντα δεν έχουν την ίδια ωραία γεύση με το κρέας, ακολουθούμενα από το γεγονός ότι είναι σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένα και δεν θεωρούνται "φυσικά". 

Τρίτον, αυτά τα "εναλλακτικά" προϊόντα σημειώνονται ως πολύ ακριβά και δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με το κρέας.

Εν ολίγοις, οι καταναλωτές στις αγορές του δείγματος ενδιαφέρονται περισσότερο για το κόστος ζωής και τη διατήρηση της πρόσβασης σε χαμηλού κόστους, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. 

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική ασφάλεια και η προσωπική υγεία είναι οι πρωταρχικές ανησυχίες των πολιτών όταν εξετάζουν τη διατροφή τους, περισσότερο από την προστασία του περιβάλλοντος ή την καλή διαβίωση των ζώων.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα πρέπει να δώσουν έναυσμα για τον τρόπο με τον οποίο θα κατευθυνθούν οι μελλοντικές πολιτικές, ενώ παράλληλα θα προωθήσουν τη σημασία της συνέχισης της επικοινωνίας σαφών γεγονότων και της επιστήμης. 

Οι καταναλωτές μπορούν να μάθουν περισσότερα για το πώς η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης με τις ολοένα και πιο βιώσιμες πρακτικές της, ώστε να παρέχει τρόφιμα ζωικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι προσιτά για όλους.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις