Σχέδια Βελτίωσης: Μένουν εκτός οι Νέοι Αγρότες

Αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο και συγκεκριμένα σε όσους νέους επέλεξαν να «επιχειρήσουν» στον πρωτογενή τομέα.

Πολλοί κατέθεσαν φάκελο ένταξης σε πρόγραμμα Νέων Αγροτών θεωρώντας ότι έτσι θα μπορέσουν να κάνουν ένα πρώτο βήμα για να εργαστούν ως αγρότες.

Πάντως όπως είπαν στο Agrocapital κάποιοι από αυτούς «η κατάσταση εν τέλει δεν είναι έτσι όπως τους είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι ότι είναι». Δηλαδή ότι θα τους βοηθήσει η πολιτεία να κάνουν βήματα για την ανάπτυξη της καλλιέργειά τους.

Και αυτό γιατί ενώ αρχικά εγκρίνονται ως Νέοι Αγρότες στη συνέχεια κόβονται από το επόμενο Μέτρο το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις προσπάθειές τους.

Ο λόγος φυσικά για τα Σχέδια Βελτίωσης, όπου πολλοί νέοι αγρότες βλέπουν τους φακέλους τους να μην παίρνουν το «πράσινο φως», μένοντας έτσι μετέωροι και μη μπορώντας να προχωρήσουν στην αγορά του απαραίτητου γεωργικού εξοπλισμού για τις εκμεταλλεύσεις τους. 

Όλοι όσοι έχουν επαφή με τον πρωτογενή τομέα, γνωρίζουν ότι το κυριότερο εργαλείο για έναν επαγγελματία είναι το τρακτέρ. Οι τιμές απόκτησης ενός γεωργικού ελκυστήρα βρίσκονται «στο θεό» και οι Νέοι Αγρότες αναρωτιούνται που θα βρουν τα χρήματα για να προχωρήσουν στην απόκτηση ενός τρακτέρ. 

Τέλος, αγρότες με τους οποίους μίλησε το Agrocapital ανέφεραν το εξής -ελληνικό- παράδοξο: Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου σε μια οικογένεια, η μητέρα που είναι άνω των 50 ετών και είναι αγρότες, έχει εγκριθεί σε σχέδια βελτίωσης ενώ ο γιος να μη μπορέσει να μπει λόγω μοριοδότησης.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις