Κτηνοτρόφοι Λάρισας: «Προσοχή! Ο κλάδος κινδυνεύει»

«Σε μια ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση στις τιμές στο γάλα. Μπορούν, όμως, να υπάρξουν παρεμβάσεις για το κόστος παραγωγής και βεβαίως να ενταθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές και στα ισοζύγια γάλακτος, για να μην διανοείται κανείς να προβεί σε “βαφτίσια“ φέτας και εξαπάτηση των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενος τον μόχθο των κτηνοτρόφων. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από τη χέρι μας για να στηρίξουμε την κτηνοτροφία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με κτηνοτρόφους της Λάρισας.

Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία τους, οι παραγωγοί μετέφεραν στον Θεσσαλό πολιτικό τον έντονο προβληματισμό τους για το πώς θα ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά τους λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της πτώσης της τιμής στο πρόβειο γάλα.

 

“Βαφτίσια” φέτας

Οι εν λόγω κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στη Φιλιππούπολη, στην Τερψιθέα και στη Ραχούλα του δήμου Λαρισαίων, καθώς και στον Κραννώνα και στη Μεσοράχη του Δήμου Κιλελέρ, επεσήμαναν ότι η πτώση τιμής στο πρόβειο γάλα, περίπου στο 1,50 ευρώ το κιλό για τη νέα χρονιά, απειλεί σοβαρά τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, παρότι οι μονάδες τους δεν είναι μικρής δυναμικότητας –με μέσο όρο άνω των 400 ζώων. Όπως τόνισαν, η απώλεια χιλιάδων παραγωγικών ζώων από τις καταστροφές στη Θεσσαλία και η ομαλότητα στις πωλήσεις -ιδιαίτερα στις εξαγωγές της φέτας- δεν αιτιολογούν την πτώση της τιμής στο γάλα στα νέα συμβόλαια που κλείνονται για το 2024 αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό και έθεσαν ζήτημα αποτελεσματικότητας των ελέγχων για εισαγωγές και «βαφτίσια» πρόβειου γάλακτος, γεγονός που συμπιέζει τις τιμές που πωλούν το γάλα και την έλλειψη κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

 

Εργατικά χέρια

Επιπροσθέτως, επεσήμαναν ότι οι τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία έχουν προκαλέσει σημαντικές αρρυθμίες στον κτηνοτροφικό κλάδο και ιδιαίτερα στην προμήθεια και το κόστος των ζωοτροφών, ενώ συνολικά το υψηλό κόστος παραγωγής ροκανίζει τα έσοδά τους. Ταυτόχρονα, η έλλειψη νόμιμων εργατικών χεριών τα τελευταία χρόνια, που ευνοεί τη «μαύρη» εργασία και την απώλεια εσόδων για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, αποτελεί τροχοπέδη για το επάγγελμά τους. Όλα αυτά λειτουργούν αρνητικά στην ομαλή διαδοχή στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, παρά το ομολογουμένως γενναίο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών και κτηνοτρόφων.

 

Ελλείψεις κτηνιάτρων

Ο κυβερνητικός βουλευτής άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς των κτηνοτρόφων και αναγνώρισε ότι οι δυσκολίες που προέκυψαν από τις πλημμύρες πράγματι έχουν φέρει τα πάνω κάτω και στην πρωτογενή παραγωγή. Συμφώνησε ότι οι ελλείψεις σε κτηνιάτρους στον κρατικό μηχανισμό, ιδιαιτέρως στη Θεσσαλία, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει τάχιστα να αντιμετωπιστεί με ικανό αριθμό μόνιμων προσλήψεων, και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στη κυβέρνηση την αγωνία και τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις