Εβδομαδιαία ανάλυση αγοράς σιταριού

Καιρός

Στην Ευρώπη σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, ιδίως στο κεντρικό τμήμα της ηπείρου, αλλά οι μετεωρολόγοι αναμένουν βελτίωση του καιρού την επόμενη εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ, το ξηρό έδαφος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή χειμερινού σιταριού στις μεσοδυτικές πολιτείες, αλλά σύντομα αναμένεται υγρότερος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. 

Στη Βραζιλία αναμένονται καταιγίδες και έντονες βροχές από τα νοτιοανατολικά προς τα βόρεια την επόμενη εβδομάδα, ενώ στην Αργεντινή προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες, τις οποίες θα ακολουθήσει ένα ψυχρό μέτωπο που θα φέρει βροχές και χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Στιγμιότυπα από τις παγκόσμιες αγορές

Ανατρέχοντας στις αρχές του περασμένου έτους, το σιτάρι MATIF είναι σήμερα περίπου 87 €/t φθηνότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ η συνολική παραγωγή σιταριού στην ΕΕ και τη Μαύρη Θάλασσα είναι παρόμοια με την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα τελικά αποθέματα είναι υψηλότερα στη Ρωσία και την ΕΕ, αυξάνοντας τη συνολική προσφορά. 

Οι εξαγωγές από την ΕΕ είναι διακοπτόμενες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγών που διατηρεί η Ουκρανία. Ωστόσο, η συνολική ζήτηση ήταν αδύναμη, καθώς οι τιμές του ρωσικού σιταριού παρέμειναν σταθερά τουλάχιστον 10 δολάρια/τόνο κάτω από τις ευρωπαϊκές τιμές. 

Από την άλλη πλευρά, το σιτάρι MATIF σημείωσε χθες την πρώτη του άνοδο για φέτος, επιστρέφοντας πάνω από το όριο των 220 τόνων για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαρτίου. 

Αυτό συμβαίνει εν μέσω ενδείξεων ότι οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση από εισαγωγείς όπως η Ιορδανία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά ψωμιού σιταριού.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στην ΕΕ, έχουν προκαλέσει συναγερμό στην αγορά, ενώ αναμένονται πληροφορίες σχετικά με την έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες χειμερινού σιταριού, οι οποίες έχουν ήδη υποφέρει από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο του 2023. 

Στη Γερμανία, αν και οι βροχοπτώσεις ήταν ποσοτικά σημαντικές, οι περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες ήταν περιορισμένες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες και οι βροχές θα μπορούσαν να βγάλουν το σιτάρι από τον χειμερινό λήθαργο με την έναρξη της πρόωρης ανάπτυξης. 

Για την επόμενη εβδομάδα εκεί, προβλέπονται χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς χιονοκάλυψη, με την κύρια ανησυχία να είναι ότι τα φυτά θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε ζημιές από πιθανό παγετό. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται επίσης να επηρεάζεται, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει το δυναμικό παραγωγής στην Ευρώπη για την περίοδο 2024/25.

Στη Βραζιλία, μετά τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών το 2022, η έκταση σιταριού αυξήθηκε το 2023. Ωστόσο, λόγω των καιρικών προβλημάτων, η παραγωγικότητα ήταν χαμηλή, γεγονός που μείωσε σημαντικά την παραγωγή. 

Η Conab αναφέρει ότι η παραγωγή σιταριού στη Βραζιλία θα μπορούσε να φθάσει τους 8,14 ΜΤ την περίοδο 2023/24, μειωμένη κατά 22,8% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ (10,55 ΜΤ), αλλά εξακολουθεί να παραμένει η δεύτερη υψηλότερη παραγωγή που έχει καταγραφεί. 

Το 2024, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί εάν οι αγρότες διατηρήσουν την ίδια φυτεμένη έκταση από το 2023. Εν τω μεταξύ, εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια, η εθνική παραγωγή θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2022.

Η παραγωγή σιταριού στην Ινδία θα μπορούσε να σημειώσει νέο ρεκόρ 114 ΜΤ την περίοδο 2023/24, με τις περισσότερες εκτάσεις να έχουν σπαρθεί και υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές. 

Η τελική φάση σποράς του σιταριού, της κύριας χειμερινής καλλιέργειας της χώρας, πλησιάζει πλέον στην ολοκλήρωσή της και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Η παραγωγή στην Ινδία ανήλθε σε ρεκόρ 110,55 ΜΤ την περίοδο 2022/23 (Ιούλιος-Ιούνιος), έναντι 107,7 ΜΤ την προηγούμενη περίοδο.

Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η αγορά παραμένει ήρεμη, ιδίως λόγω των διακοπών στη Ρωσία που διαρκούν έως τις 12 Ιανουαρίου. 

Οι ρωσικές εξαγωγικές τιμές για το σιτάρι με 11,5% πρωτεΐνη σε FOB βάση διαμορφώθηκαν λίγο κάτω από τα 240 δολάρια/mt, συνεχίζοντας να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του σιταριού από τη δυτική ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι φαίνεται ότι εξακολουθούν να έχουν πολλά να εξάγουν. 

Το μόνο πρόβλημα γι' αυτούς παραμένει ο χειμερινός καιρός, ο οποίος είναι απρόβλεπτος και μπορεί να διαταράξει τη δραστηριότητα στα θαλάσσια λιμάνια της Ομοσπονδίας.

Προοπτικές

Η τιμή του σιταριού CBOT, η οποία καθορίζει την κατεύθυνση της παγκόσμιας αγοράς, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Φεβρουάριο του 2020 και παλεύει να παραμείνει πάνω από το όριο των 6 δολαρίων/μπουσέλ. 

Η αμερικανική παραγωγή σιταριού το 2023 βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τους 49,3 ΜΤ, έναντι 44,9 ΜΤ το 2022. Ωστόσο, το USDA προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα εξάγουν 20 ΜΤ σιταριού την περίοδο 2023/2024, από 20,3 ΜΤ που εξήγαγαν την περίοδο 2022/23. 

Αυτό σημαίνει ότι τα τελικά αποθέματα των ΗΠΑ θα φθάσουν τους 17,9 ΜΤ αυτή την περίοδο, από 15,8 ΜΤ την προηγούμενη περίοδο, και αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μια ακόμη αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς. Με τις διαθέσιμες ποσότητες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τις αυξημένες εκτιμήσεις για την παραγωγή στην Ινδία και την Αργεντινή, φαίνεται ότι η νέα χρονιά δεν ξεκινά με καλά νέα για το σιτάρι, με το πτωτικό κλίμα να είναι ήδη παρόν στην αγορά.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις