Γαλλία: Οι βροχές καθυστερούν τη συγκομιδή τεύτλων

Το ψύχος που επικρατεί στη Γαλλία δεν ανησυχεί τους αγρότες, μιας και οι καλλιέργειες που έχουν ήδη φυτευτεί ανέχονται καλά το κρύο. 

Αυτό που είναι πρόβλημα για τους Γάλλους είναι οι άφθονες βροχές που πλήττουν τη χώρα.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της γαλλικής οργάνωσης FNSEA, στην περιοχή Pas de Calais υπάρχουν ακόμη τεύτλα και πατάτες προς συγκομιδή. Τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να μην μπορούν να μπουν μέσα. Επισημαίνουν ότι έχουν απομείνει περίπου 2.200 εκτάρια ασυγκόμιστα από τα οποία πιθανότατα θα χαθούν μεταξύ 200 και 300 εκτάρια.

Κατά την περίοδο του 2023 φυτεύτηκαν 378.000 εκτάρια έναντι των 402.000 εκταρίων το 2022. Όσο αφορά τις αποδόσεις, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας που δημοσιεύθηκαν το Δεκέμβριο, αναμένεται βελτίωση άνω του 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πού θα φτάσουν τους 83,5 τόνους ανά εκτάριο.

Ωστόσο, με τις βροχές δεν παθαίνουν ζημιά μόνο αυτοί που δεν μπορούν να μαζέψουν τις σοδειές τους αλλά και αυτοί που δεν μπορούν να σπείρουν, καθώς σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας η σπορά χειμερινών σιτηρών καθυστερεί. 

Σύμφωνα με τη γαλλική βιομηχανία δημητριακών, Intercereales μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είχε φυτευθεί το 90% του κριθαριού, το 85% του μαλακού σίτου και του 75% του σκληρού σίτου. Η FNSEA εκτιμά ότι μεταξύ 10% και 5% των εκτάσεων χειμερινών καλλιεργειών δεν θα φυτευθούν φέτος. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις