Επιβάρυνση των προμηθειών στα βασικών τροφίμων το 2024

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων τα τελευταία χρόνια ώθησαν τους αγρότες παγκοσμίως να φυτέψουν περισσότερα δημητριακά και ελαιούχους σπόρους, αλλά οι καταναλωτές πρόκειται να αντιμετωπίσουν στενότερες προμήθειες μέχρι το 2024, εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών Ελ Νίνιο, περιορισμών στις εξαγωγές και υψηλότερων εντολών για βιοκαύσιμα.

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας - μετά από αρκετά χρόνια ισχυρών κερδών - οδεύουν προς απώλειες το 2023 λόγω της χαλάρωσης των συμφορήσεων στη Μαύρη Θάλασσα και των φόβων για παγκόσμια ύφεση, αν και οι τιμές παραμένουν ευάλωτες σε σοκ της προσφοράς και πληθωρισμό των τροφίμων το 2024, δήλωσαν αναλυτές και έμποροι.

"Η εικόνα της προσφοράς για τα σιτηρά βελτιώθηκε σίγουρα το 2023, με μεγαλύτερες σοδειές σε ορισμένα από τα βασικά σημεία που έχουν σημασία. Αλλά δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από το δάσος", δήλωσε ο κ. Ole Houe, διευθυντής συμβουλευτικών υπηρεσιών στη μεσιτική εταιρεία αγροτικών προϊόντων Ikon Commodities στο Σίδνεϊ.

"Προβλέπεται ότι ο καιρός Ελ Νίνιο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο, η Βραζιλία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παράγει λιγότερο καλαμπόκι και η Κίνα εκπλήσσει την αγορά αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού και καλαμποκιού από τη διεθνή αγορά", πρόσθεσε.

Ελ Νίνιο και παραγωγή τροφίμων

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο έφερε ξηρασία σε μεγάλα τμήματα της Ασίας το 2023, προβλέπεται να συνεχιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, θέτοντας σε κίνδυνο τις προμήθειες ρυζιού, σιταριού, φοινικέλαιου και άλλων γεωργικών προϊόντων σε μερικούς από τους κορυφαίους εξαγωγείς και εισαγωγείς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.

Οι έμποροι και οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η ασιατική παραγωγή ρυζιού το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα μειωθεί, καθώς οι ξηρές συνθήκες φύτευσης και η συρρίκνωση των αποθεμάτων είναι πιθανό να μειώσουν τις αποδόσεις.

Οι παγκόσμιες προμήθειες ρυζιού περιορίστηκαν το 2023, αφού το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο περιόρισε την παραγωγή, με αποτέλεσμα η Ινδία, μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, να περιορίσει τις αποστολές.

Ενώ άλλες αγορές σιτηρών έχαναν σε αξία, οι τιμές του ρυζιού ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών το 2023, με τις τιμές σε ορισμένα ασιατικά εξαγωγικά κέντρα να κερδίζουν 40% έως 45%.

Η επόμενη σοδειά σιταριού της Ινδίας απειλείται επίσης από την έλλειψη υγρασίας, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή σιταριού στον κόσμο να αναζητήσει εισαγωγές για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, καθώς τα εγχώρια αποθέματα στις κρατικές αποθήκες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

Οι αγρότες από την Ινδία

Τον ερχόμενο Απρίλιο, οι αγρότες στην Αυστραλία, τον νούμερο 2 εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο, θα μπορούσαν να φυτέψουν τις καλλιέργειές τους σε ξηρό έδαφος, αφού μήνες έντονης ζέστης περιόρισαν τις αποδόσεις το 2023 και έβαλαν τέλος σε μια τριετή σειρά συγκομιδών ρεκόρ.

Αυτό είναι πιθανό να ωθήσει τους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδονησίας, να αναζητήσουν μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού από άλλους εξαγωγείς στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

"Η κατάσταση της προσφοράς (σίτου) κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2023/2024 είναι πιθανό να επιδεινωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο", έγραψε η Commerzbank σε σημείωμά της.

"Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές από σημαντικές χώρες-παραγωγούς είναι πιθανό να είναι σημαντικά χαμηλότερες".

Στα θετικά για τον εφοδιασμό σε σιτηρά, η παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας στη Νότια Αμερική αναμένεται να βελτιωθεί το 2024, αν και οι ακανόνιστες καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία αφήνουν κάποιες αμφιβολίες.

Στην Αργεντινή, οι άφθονες βροχοπτώσεις στις αγροτικές εστίες είναι πιθανό να ενισχύσουν την παραγωγή σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού σε ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά κράτη σιτηρών στον κόσμο.

Σύμφωνα με το χρηματιστήριο σιτηρών του Ροζάριο της Αργεντινής, το 95% του καλαμποκιού που έχει φυτευτεί νωρίς και το 75% της σόγιας βρίσκονται σε "άριστη έως πολύ καλή" κατάσταση, χάρη στις βροχές που έπεσαν από τα τέλη Οκτωβρίου σε όλη την περιοχή Pampas της χώρας.

Η Βραζιλία αναμένεται να σημειώσει σχεδόν ρεκόρ αγροτικής παραγωγής το 2024, αν και οι εκτιμήσεις της χώρας για την παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της ξηρασίας.

Η παγκόσμια παραγωγή φοινικέλαιου είναι επίσης πιθανό να μειωθεί το 2024 λόγω του ξηρού καιρού Ελ Νίνιο, στηρίζοντας τις τιμές του μαγειρικού λαδιού που μειώθηκαν περισσότερο από 10% το 2023.

Η μείωση της παραγωγής έρχεται εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερη ζήτηση για την παρασκευή βιοντίζελ και μαγειρικού λαδιού με βάση το φοινικέλαιο.

"Βλέπουμε περισσότερο ανοδικό κίνδυνο τιμών παρά καθοδικό", δήλωσε η CoBank, κορυφαίος δανειστής του γεωργικού τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι σφιχτά με βάση τα ιστορικά μέτρα, το βόρειο ημισφαίριο θα έχει πιθανότατα ένα ισχυρό καιρικό πρότυπο Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για πρώτη φορά από το 2015, το δολάριο αναμένεται να συνεχίσει την πρόσφατη πτώση του και η παγκόσμια ζήτηση θα επιστρέψει στη μακροπρόθεσμη αυξητική της τάση".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις