Ψυχρό κύμα πλήττει τα υγρά χωράφια σιτηρών της ΕΕ

Ψυχρό κύμα πλήττει τα μουσκεμένα χωράφια σιτηρών της ΕΕ, ενώ οι βροχές δυσχεραίνουν τη σπορά.

Το πρόσφατο κρύο στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι πιθανό να προκάλεσε περιορισμένες ζημιές σε χωράφια με σιτηρά που έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις που καθυστέρησαν περαιτέρω τη σπορά ενόψει των φετινών συγκομιδών προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, ανέφεραν οι αναλυτές.

"Από τα μέσα Δεκεμβρίου δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις σπορές, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη μεταφορά στα ανοιξιάτικα σιτηρά, όπως το ανοιξιάτικο κριθάρι, ο αραβόσιτος και ο ηλιόσπορος", δήλωσε ο Jeanch-Charles Deswartes από το γαλλικό ινστιτούτο καλλιεργειών Arvalis.

Η πτώση της έκτασης των χειμερινών σιτηρών μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 εκτάρια, ανάλογα με το αν οι αγρότες αποφασίσουν να ξανασπείρουν χειμερινά σιτηρά σε αγροτεμάχια που έχουν υποστεί υφαλμύρωση, όπου οι καλλιέργειες μόλις εμφανίστηκαν ή είναι κακοκαλλιεργημένες.

"Ακόμη και με τέλειο καιρό θα είναι δύσκολο για τις αποδόσεις να αντισταθμιστούν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια χαμηλότερη σοδειά", δήλωσε ο Deswartes. "Το ερώτημα είναι αν η περίσσεια νερού θα έχει βλάψει τις καλλιέργειες", πρόσθεσε.

Το ψυχρό κύμα των προηγούμενων ημερών πιθανόν να έβλαπτε τα χωράφια που είχαν υποστεί υφαλμύρωση, αλλά δεν ήταν αρκετό για να βλάψει τις καλά αναπτυγμένες καλλιέργειες και βοήθησε τους αγρότες να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους για επανασπορά.

Η Γερμανία βίωσε επίσης μια απότομη αλλαγή του καιρού με την έναρξη του νέου έτους, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν χαμηλότερα από ό,τι στη Γαλλία, στους μείον 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές. Κάποια χειμερινή θανάτωση ήταν πιθανή, αλλά δεν ήταν ακόμη ορατή.

"Η χιονοκάλυψη είναι μάλλον αραιή σε ορισμένες περιοχές. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις ζεστές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις του βαθύ παγετού στα σιτηρά σε χωράφια με νερό", δήλωσε ένας Γερμανός αναλυτής σιτηρών.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας αναμένει ότι η έκταση σποράς χειμερινού σιταριού για τη συγκομιδή του 2024 θα μειωθεί κατά περισσότερο από 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των υγρών συνθηκών στα χωράφια.

Στην Πολωνία η προστατευτική χιονοκάλυψη ήταν αραιή και κάποιες ζημιές ήταν πιθανές, δήλωσε ο Wojtek Sabaranski της εταιρείας αναλυτών Sparks Polska.

"Στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι χειμερινές καλλιέργειες ήταν εκτεθειμένες σε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια τοπική χειμερινή νέκρωση, ιδίως σε χειμερινές ελαιοκράμβες που έχουν φυτευτεί αργά, αλλά προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο", δήλωσε ο Sabaranski.

Στη Βρετανία, ο υγρός καιρός ήταν επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, με τις βροχές να είναι ιδιαίτερα έντονες στα νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά.

"Η κατάσταση των χειμερινών καλλιεργειών συνεχίζει να υποφέρει από την υγρασία που μαστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο από το φθινόπωρο", αναφέρει το CRM Agri σε έκθεσή του αυτή την εβδομάδα.

Μια έρευνα του Συμβουλίου Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών (AHDB) τον περασμένο μήνα είδε μια μείωση της έκτασης σιταριού στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 3% σε 1,66 εκατομμύρια εκτάρια, τη χαμηλότερη από το 2020.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις