Η Καλιφόρνια καθιστά υποχρεωτική τη συλλογή και την ανακύκλωση φιαλών κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών

Περιγράφεται ως «μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές για τον τομέα του κρασιού στην Καλιφόρνια μετά την απαγόρευση» από ορισμένους Αμερικανούς δημοσιογράφους, η έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου ενός νέου νόμου που καθιερώνει την υποχρεωτική συλλογή και ανακύκλωση των συσκευασιών κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στην ηγετική πολιτεία κατανάλωσης κρασιού στις ΗΠΑ, την Καλιφόρνια.

 

Οι υποχρεωτικές πληροφορίες σχετικά με την επισήμανση θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2025, για προϊόντα που συσκευάζονται από το 2024

 

Συγκεκριμένα υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον Κυβερνήτη Gavin Newsom, ο νέος νόμος ενσωματώνει πλέον τις συσκευασίες κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών –φιαλών, πλαστικών συσκευασιών, Bag-In-Box – στο πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για μια ολόκληρη σειρά υποχρεώσεων για κάθε εταιρεία που εμπορεύεται κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά εντός της Πολιτείας, που περιλαμβάνει τους παραγωγούς, τους εμφιαλωτές και τους χονδρεμπόρους, έως τους λιανοπωλητές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν 10 σεντς $ (9 σεντς €) ανά φιάλη 750 ml, τα οποία θα λάβουν πίσω όταν επιστρέψουν τη φιάλη σε πιστοποιημένα κέντρα, είτε σε κέντρα ανακύκλωσης είτε σε σημεία πώλησης. Για δοχεία που περιέχουν λιγότερο από 710 ml, το ποσό ορίζεται στα 5 λεπτά και αυξάνεται στα 25 λεπτά για συσκευασίες τύπου πλαστικής θήκης ή BIB, ανεξάρτητα από τη μορφή τους.

Σε αυτό προστίθενται επιπλέον διοικητικές διατυπώσεις. Κάθε επαγγελματίας στον τομέα πρέπει να εγγραφεί στη διοίκηση που είναι υπεύθυνη για την ανακύκλωση στην Καλιφόρνια – CalRecycle – και να πληρώσει ένα τέλος.

 

Υποχρεωτική επισήμανση για όλους το 2025

Σε δεύτερο χρόνο, από την 1η Ιουλίου 2025, αρχίζει η ισχύς της ειδικής σήμανσης – με τίτλο California Redemption Value – που θα γίνει υποχρεωτική για κάθε προϊόν που συσκευάζεται από το 2024 και διατίθεται στην αγορά σε αυτήν την πολιτεία της δυτικής Αμερικής. Μεταξύ των επιλογών, γίνεται λόγος για χρήση ενός κωδικού QR για την αντικατάσταση των υποχρεωτικών πληροφοριών στην ετικέτα. Η μεταχρονολογημένη εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης θα επιτρέψει στις εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγέων στην Καλιφόρνια – να συμμορφωθούν με τα πρότυπα, γνωρίζοντας ότι μπορούν κάλλιστα να επιλέξουν να υιοθετήσουν τις υποχρεωτικές πληροφορίες από φέτος.

 

Ένα σύνολο μέτρων

Ο απώτερος στόχος αυτού του νέου νόμου είναι να χρηματοδοτήσει το σύστημα ανακύκλωσης στην Καλιφόρνια και να μειώσει την ποσότητα των εμπορευματοκιβωτίων που καταλήγουν σε χωματερές χωρίς διαλογή. Προϋπολογισμός 285 εκατ. ευρώ (ή 260 εκατ. ευρώ) διατέθηκε από το κράτος για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ανακύκλωσης και για πρώτη φορά, το πρόγραμμα καθιστά τους λιανοπωλητές υπεύθυνους και για τη συλλογή εμπορευματοκιβωτίων. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρηματοδοτήσει διάφορα μέτρα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του συστήματος ανακύκλωσης στην Καλιφόρνια. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενθάρρυνση της χρήσης υαλοπινάκων για την παραγωγή νέων φιαλών, τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων για την παροχή κάδων συλλογής σε εστιατόρια και άλλα σημεία πώλησης και την ενθάρρυνση της σιδηροδρομικής μεταφοράς κενών εμπορευματοκιβωτίων σε μονάδες επεξεργασίας. Η Καλιφόρνια δεν είναι κακός μαθητής όσον αφορά την ανακύκλωση δοχείων ποτών – το 70% από αυτά ανακυκλώνεται σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο 33% για τις γυάλινες φιάλες – οι δημόσιες αρχές της επιδιώκουν να κάνουν την ανακύκλωση πιο προσιτή στο ευρύ κοινό, σε μια Πολιτεία όπου η βιομηχανία κρασιού επηρεάζεται, σαφώς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις