Πολωνία: Βλέπει «λύση» στη διαμάχη των ουκρανικών σιτηρών

Η Πολωνία εξετάζει μια συμφωνία αδειοδότησης για το γεωργικό εμπόριο με την Ουκρανία, παρόμοια με αυτή που συμφώνησαν με το Κίεβο η Ρουμανία και η Βουλγαρία, δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα, για να προσπαθήσει να τερματίσει μια διαμάχη με το Κίεβο και να σταματήσει τις διαμαρτυρίες στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο, καθώς η Βαρσοβία πιέζει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Ουκρανία -η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθώς διεξάγει πόλεμο εναντίον της εισβολής της Ρωσίας- που είχαν τεταθεί υπό τους εθνικιστές προκατόχους του.

Η Βαρσοβία και το Κίεβο έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για τις φθηνές ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Πολωνία και μέσω της Πολωνίας προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, με Πολωνούς οδηγούς φορτηγών και αγρότες να έχουν αποκλείσει αρκετές συνοριακές διαβάσεις για εβδομάδες.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Βαρσοβίας κατηγορήθηκε από ορισμένους στον κόμβο της ΕΕ στις Βρυξέλλες και από πολιτικούς αντιπάλους στην πατρίδα της ότι καθυστέρησε τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με το Κίεβο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου στην Πολωνία.

Και οι δύο χώρες δήλωσαν έκτοτε ότι θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Ο αξιωματούχος που γνωρίζει τα σχέδια δήλωσε ότι η Βαρσοβία σκεφτόταν ένα παρόμοιο σύστημα αδειοδότησης εισαγωγών-εξαγωγών που διαπραγματεύτηκαν το Βουκουρέστι και η Σόφια με το Κίεβο.

Στη Ρουμανία, οι Ουκρανοί εξαγωγείς και οι τοπικοί εισαγωγείς πρέπει να διαθέτουν άδεια, ενώ οι τελευταίοι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με την εθνική παραγωγή. Κανένας μεσάζων δεν μπορεί να λάβει την άδεια.

"Αυτός είναι ο δρόμος προς μια συμφωνία", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά στους πολωνούς αγρότες και τις επιχειρήσεις".

Οι εναλλακτικές διαδρομές είναι σημαντικές για τις εξαγωγές της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εμπόδισε τη συνήθη διαδρομή της Μαύρης Θάλασσας. Οι ανατολικές χώρες της ΕΕ λένε ότι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τα γεωργικά προϊόντα της Ουκρανίας, δεδομένου ότι δεν υπόκεινται σε υψηλότερα πρότυπα που εφαρμόζονται στο μπλοκ.

Το Κίεβο διαμαρτυρήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αφού η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία επέβαλαν μονομερείς περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές, παρά τις επικρίσεις της ΕΕ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις