Η COCERAL κυκλοφορεί την 1η  ΕΚΘΕΣΗ  ΣΙΤΗΡΩΝ της για το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Αγροτικές Αγορές (COCERAL) δημοσίευσε την πρώτη της πρόβλεψη για την παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ27+Ηνωμένο Βασίλειο για το 2024. Η πρόβλεψη αυτή, η οποία βασίζεται στις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες, δείχνει ότι η συνολική παραγωγή σιτηρών στην περιοχή αυτή αναμένεται να ανέλθει σε 296,5 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι αυξημένο κατά 2,3% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη της COCERAL, η οποία είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2023, και κατά 3,2% σε σχέση με την παραγωγή του 2022.
Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων και των αυξημένων τιμών των σιτηρών, οι οποίες έχουν ενθαρρύνει τους αγρότες να αυξήσουν τις καλλιέργειες τους.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή σιταριού στην ΕΕ27+Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανέλθει σε 130,5 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 2,7% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη και κατά 3,5% σε σχέση με το 2022. Η παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται να ανέλθει σε 80,5 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη και κατά 3,9% σε σχέση με το 2022. Η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να ανέλθει σε 85,5 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 1,9% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη και κατά 2,5% σε σχέση με το 2022.


Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή είναι υπόκειται σε ορισμένους κινδύνους, όπως οι ασταθείς καιρικές συνθήκες, οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις