Καλλιεργούμενο κρέας: Διχασμένη η Ευρώπη

Διχασμένες είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την καλλιέργεια κρέατος σε εργαστήριο. Κάτι που φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η Ιταλία έχει ήδη ρυθμίσει την απαγόρευση του κρέατος που καλλιεργείται σε εργαστήριο. Ο Ιταλός υπουργός Τροφίμων, Francesco Lollobrigida θεωρεί ότι οι εταιρίες που παράγουν αυτού του είδους κρέατος θέλουν να δώσουν μια «πράσινη» εικόνα, κάτι που όπως εκτιμά, είναι πλασματικό.

Η Αυστρία είναι επίσης μια χώρα της Ένωσης που αντιτίθεται ανοιχτά σε αυτό το είδος κρέατος, καθώς εκτιμά ότι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την κτηνοτροφία. Υποστηρίζει ότι κάθε ρύθμιση πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή αξιολόγηση επιπτώσεων και να φέρει πάντα υποχρεωτική επισήμανση.

Άλλες χώρες όπως η Ελλάδα η Σλοβενία η Βουλγαρία και η Ιρλανδία θεωρούν ότι το «καλλιεργούμενο» κρέας θα θέσει σε κίνδυνο την κτηνοτροφία και τις αγροτικές περιοχές.

Η Γαλλία αντιτίθεται σε αυτό το είδος παραγωγής και θεωρεί ότι η πληροφόρηση την καλή διαβίωση των ζώων που διακηρύσσονται από εταιρείες καλλιέργειες κρέατος δεν είναι απολύτως αληθής. Σημειώνεται ότι το καλλιεργημένο κρέας προέρχεται από ζωικά βλαστοκύτταρα που πρέπει να εξαχθούν τα ζώα.

Άλλες χώρες όπως η Ισπανία η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν επίσης δεν βλέπουν «θετικά» την όλη διαδικασία. 

Αντίθετα, η Γερμανία εκτιμά ότι η σημασία του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο μένει να αποδειχθεί αν θα γίνει δεκτό από την ζήτηση των καταναλωτών τα επόμενα χρόνια. Υποστηρίζει τη σαφή σήμανση που θα αφήσει ελεύθερα τον καταναλωτή να επιλέξει. 

Η Ολλανδία «βλέπει» το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο ως μια σημαντική ευκαιρία για την προμήθεια ζωικών πρωτεϊνών στον παγκόσμιο πληθυσμό, η οποία μπορεί να συμπληρώσει τις συμβατικές προμήθειες. 

Η Δανία τέλος, δεν έχει «πρόβλημα» με το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο εάν υπάρχει σωστή σήμανση και διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις