Η ξηρασία μειώνει την παραγωγή σιταριού του Καναδά το 2023-24

Παρά τη μεγαλύτερη φυτεμένη έκταση, η παραγωγή σιταριού στον Καναδά το 2023-24 μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 31,95 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η σοβαρά χαμηλή εδαφική υγρασία στην Αλμπέρτα και το Σασκάτσουαν μείωσε τις αποδόσεις, ανέφερε η FAS.

Το συνολικό αλεσμένο σιτάρι αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα τελευταία χρόνια, με βάση τη σταθερή προσφορά και ζήτηση. Η ζήτηση ζωοτροφών προβλέπεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος.

Ακόμα και με ισχυρές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2023-24, οι συνολικές εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των χαμηλότερων εξαγώγιμων αποθεμάτων, δήλωσε η FAS. Οι εξαγωγές σιταριού χωρίς τύρβη αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής καναδικού σιταριού μη-durum τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023-24, αγοράζοντας 944.400 τόνους, 31% λιγότερο από το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Η Ινδονησία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής σιταριού non-durum, αγοράζοντας 700.600 τόνους, αύξηση 48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τους διπλωματικούς δεσμούς τον Μάιο του 2023. Αυτό οδήγησε σε ανάκαμψη των εξαγωγών σκληρού σίτου προς τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε η FAS. Οι εξαγωγές σιταριού προς την Ινδία, απέναντι από τη Σαουδική Αραβία στην Αραβική Θάλασσα, αυξήθηκαν επίσης το 2023.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, λόγω των χαμηλότερων εγχώριων προμηθειών. Οι εισαγωγές προβλέπεται να κλείσουν την περίοδο εμπορίας αυξημένες κατά 5% από το 2022-23. Σχεδόν το 100% των εισαγωγών σκληρού και μη σκληρού σιταριού από το έτος μέχρι σήμερα έχει προέλθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η FAS.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις