Σε έκτακτη ανάγκη η Καταλονία λόγω ξηρασίας

Η κυβέρνηση της Καταλονίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξηρασίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και θα περιλαμβάνει περιορισμούς στις πισίνες, την άρδευση, τις γεωργικές, βιομηχανικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και περιορισμό της κατανάλωσης σε 200 λίτρα ανά κάτοικο την ημέρα κατ' ανώτατο όριο. Θα επηρεάσει 6 εκατομμύρια ανθρώπους στις περιοχές της Βαρκελώνης και της Gerona.

Από την Παρασκευή, 239 δήμοι θα μπουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμβούλια αυτά θα πρέπει να ελέγχουν την κατανάλωση των πολιτών και των υπηρεσιών που παρέχονται από το δημόσιο δίκτυο.

Η πλειονότητα των πόλεων της Lleida και της Tarragona, οι οποίες εξαρτώνται από την Υδρογραφική Διάσκεψη του Έβρου ή τη μονάδα της Κοινοπραξίας Υδάτων της Tarragona, η οποία έχει αναβαθμιστεί από συναγερμό σε προ-συναγερμό, βρίσκονται εκτός της κρίσιμης κατάστασης.

Η είσοδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι η γεωργική άρδευση μειώνεται κατά 80%, η άρδευση της κτηνοτροφίας κατά 50% και η βιομηχανική άρδευση κατά 25%, το ίδιο ποσοστό που ισχύει και για τις χρήσεις αναψυχής.

Οι νέοι περιορισμοί καθορίζουν όριο 200 λίτρα ανά κάτοικο την ημέρα για όλες τις χρήσεις (βιομηχανικές, γεωργικές, ψυχαγωγικές και προσωπικές χρήσεις αθροίζονται), ενώ στα νοικοκυριά η κατανάλωση συνιστάται να είναι 90 λίτρα. Η πόλη της Βαρκελώνης δεν έχει υψηλότερη κατανάλωση προς το παρόν.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις