Ε.Σ.Α.Φ.:Καταγγελία της ανακοίνωσης του ΣΠΕΦ

Έντονο προβληματισμό αλλά και αγανάκτηση προκαλεί η πρόσφατη εκτενής ανακοίνωση του ΣΠΕΦ.
Ο ΣΠΕΦ με την ανακοίνωσή του της 17.03.2014 αντί να προωθεί  τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών και τα οποία απορρέουν από όσα απαράδεκτα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε από το ΥΠΕΚΑ στις 07.03.2014, στρέφεται συλλήβδην κατά των οικιακών, αγροτικών και φωτοβολταϊκών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που όπως είναι γνωστό, αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των εγκαταστάσεων του είδους στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση του ΣΠΕΦ επιχειρεί να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των ακραία θιγόμενων επενδυτών ΑΠΕ και λειτουργώντας σαν Δούρειος ΄Ιππος του ΥΠΕΚΑ να συμβάλλει στην ψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου της 07.03.2014 ως έχουν.
Βέβαια μια προσεκτική προσέγγιση στα στοιχεία που αφορούν στο ΣΠΕΦ και τα μέλη του (452 μέλη, 337 Μw συνολική ισχύς μελών, 750 Kw μέση ισχύς ανά μέλος, ανάγνωση του καταλόγου των εταιρειών-μελών, χρόνος υλοποίησης των επενδύσεων κ.λ.π.) επεξηγεί πλήρως τη συγκεκριμένη στάση του.
Είναι φανερό ότι πολλά από τα μέλη του ΣΠΕΦ έχοντας υλοποιήσει τις επενδύσεις του εδώ και αρκετά χρόνια, με επιτόκια ιδιαίτερα χαμηλά και έχοντας αποσβέσει μεγάλο τμήμα της επένδυσής τους, ελάχιστα θίγονται με τα προβλεπόμενα στο νέο νομοσχέδιο, δεδομένων και των πολύ μικρών μειώσεων που υφίστανται στην τιμολόγηση των εγκαταστάσεών τους.
Αντίθετα οι επαγγελματίες αγρότες εγκατέστησαν φωτοβολταϊκούς σταθμούς κατά κανόνα τα δύο τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερα δυσμενείς χρηματοοικονομικούς όρους και μάλιστα χωρίς να συμβάλλουν στη δημιουργία του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, λόγω της επιβολής της έκτακτης εισφοράς από τα πρώτα τιμολόγια που εξέδωσαν.

Η στάση του ΣΠΕΦ εκπλήσσει ιδιαίτερα δυσάρεστα τον Σύνδεσμό μας, δεδομένης της μέχρι σήμερα συνεχούς και ουσιαστικής συμπαράστασης που του παρείχαμε.

Πιστεύουμε τέλος ότι οι σκόπιμα διασπαστικές κινήσεις του ΣΠΕΦ δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στην δυναμική κινητοποίηση του συνόλου των επενδυτών φ/β σταθμών της χώρας μας, με σκοπό την αποτροπή της ψήφισης του πρόσφατου απαράδεκτου ν/σ του ΥΠΕΚΑ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις