Τουρκία: Μειώνονται οι εισαγωγές σιτηρών

Οι άφθονες συγκομιδές σιταριού, καλαμποκιού και κριθαριού στην Τουρκία για την περίοδο εμπορίας 2023-24 αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση για εισαγωγές αυτών των σιτηρών, ενώ οι εξαγωγές σιταριού θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Στην έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωργικών Πληροφοριών (GAIN) της 1ης Φεβρουαρίου, η FAS ανέφερε ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες κατά το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργητικής περιόδου ανέβασαν την παραγωγή. Το σιτάρι προβλέπεται να ανέλθει σε 19,5 εκατομμύρια τόνους, το καλαμπόκι σε 8,4 εκατομμύρια τόνους και το κριθάρι σε 8 εκατομμύρια τόνους. Εάν πραγματοποιηθεί, η σοδειά κριθαριού θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ.

Η πρόβλεψη της FAS για τις εισαγωγές σιταριού διατηρήθηκε σταθερή στους 10 εκατ. τόνους, με την παραδοχή ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσει να αγοράζει σιτάρι από το εξωτερικό, από 12 εκατ. τόνους το 2022-23. Η παραγωγή κριθαριού ώθησε τη ζήτηση εισαγωγών σε 400.000 τόνους από 2,1 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές καλαμποκιού προβλέπονται σε 2 εκατομμύρια τόνους, από 2,6 εκατομμύρια τόνους πέρυσι.

"Ο ρυθμός των εισαγωγών (σιταριού) αναμένεται να διατηρηθεί σταθερός κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους", δήλωσε η FAS. "Ωστόσο, με μια σημαντική ποσότητα εισαγόμενου σιταριού να επεξεργάζεται και να επανεξάγεται ως αλεύρι και ζυμαρικά μέσω της διώρυγας του Σουέζ, υπάρχει πιθανότητα η ζήτηση εισαγωγών να υποχωρήσει, εάν η τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα παραμείνει".

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τα φορτία σιτηρών εκτρέπονται ολοένα και περισσότερο από τη διώρυγα του Σουέζ λόγω των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χούτι που εδρεύει στην Υεμένη.

Η πρόβλεψη για τις εξαγωγές σιταριού της Τουρκίας για το 2023-24 προσαρμόστηκε υψηλότερα από την FAS σε ρεκόρ 8,75 εκατομμυρίων τόνων, εν μέρει με βάση την προσδοκία ότι οι ισχυρότερες από το αναμενόμενο εξαγωγές αλεύρων και ζυμαρικών θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η πρόβλεψη λαμβάνει επίσης υπόψη την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει προσωρινά τις εξαγωγές σκληρού σίτου ως απάντηση στην υπερπροσφορά.

Για το πρώτο εξάμηνο της περιόδου εμπορίας 2023-24 (Ιούνιος-Νοέμβριος), οι εξαγωγές αλεύρων σίτου ανήλθαν σε 2,1 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 28% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη ζήτηση από τις αφρικανικές χώρες. Παράλληλα, οι εξαγωγές ζυμαρικών κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 684.000 τόνους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις