Πολωνία: Ξεκινά ποιοτικούς ελέγχους σε όλες τις αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία

Η Πολωνία σχεδιάζει να ξεκινήσει ελέγχους ποιότητας σε όλες τις αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Michal Kolodziejczak, καθώς οι Πολωνοί αγρότες συνέχισαν τις πανεθνικές διαμαρτυρίες κατά των πολιτικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών φθηνών σιτηρών από την Ουκρανία.

Οι αγρότες άρχισαν να αποκλείουν δρόμους και συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία την Παρασκευή, ξεκινώντας μια μηνιαία γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές της ΕΕ και την έλλειψη κυβερνητικής δράσης για την προστασία των μέσων διαβίωσής τους.

Εκπρόσωποι της νέας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της Πολωνίας δήλωσαν ότι κατανοούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των Πολωνών αγροτών.

"Σήμερα ... θα ζητήσω να εξεταστούν στην Πολωνία όλες οι μεταφορές σιτηρών που εξάγονται και στις οποίες έχει επιβληθεί εμπάργκο", δήλωσε ο Kolodziejczak στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Όταν ένα τέτοιο σιτάρι φτάνει στη Γερμανία και, μετά από εξέταση, αποδεικνύεται κακής ποιότητας, είπε, "στο 99% των περιπτώσεων επιστρέφει στην Πολωνία ως ευρωπαϊκό σιτάρι" και όχι στην Ουκρανία.

Οι αγρότες στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γερμανία διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που τους επιβάλλουν τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για την αύξηση του κόστους και τον αθέμιτο, όπως λένε, ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Οι Πολωνοί αγρότες έχουν μιλήσει ιδιαίτερα έντονα για τον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις