Ουκρανία: Ξεκινάνε οι σπορές σιτηρών του 2024

Οι αγρότες στη νότια Ουκρανία ξεκίνησαν την ανοιξιάτικη σπορά σιτηρών, φυτεύοντας τα πρώτα εκτάρια ανοιξιάτικου κριθαριού, δήλωσαν οι παραγωγοί το Σαββατοκύριακο.

Οι γεωργοί στις νότιες περιοχές της Οδησσού, του Μυκολαίβ και της Χερσώνας αρχίζουν παραδοσιακά τη σπορά το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. 

"Ο καιρός επέτρεψε την έναρξη των εργασιών στο χωράφι. Η σπορά του λιναριού, του κορίανδρου και του εαρινού κριθαριού βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νότια Αγροτική και Εξαγωγική Εταιρεία με έδρα το Μυκολαίβ.

Ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι το υπουργείο αναμένει ότι η έκταση της εαρινής σποράς του 2024 θα είναι η ίδια με πέρυσι, αν και θα μπορούσε να υπάρξει μικρή μείωση στο χειρότερο σενάριο.

Οι Ουκρανοί αγρότες έσπειραν συνολικά 12,75 εκατομμύρια εκτάρια εαρινών καλλιεργειών για τη συγκομιδή του 2023, συμπεριλαμβανομένων 5,7 εκατομμυρίων εκταρίων σιτηρών.

Η έκταση περιλάμβανε 4 εκατομμύρια εκτάρια καλαμπόκι, 5,3 εκατομμύρια εκτάρια ηλίανθο και 1,78 εκατομμύρια εκτάρια σόγια.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, αλλά οι συγκομιδές της έχουν συρρικνωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και κατέλαβε σημαντικά εδάφη.

Ο πόλεμος, που διανύει τον 24ο μήνα του και δεν διαφαίνεται τέλος, έχει ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών και έχει διαταράξει τις προμήθειες, ιδίως στις φτωχότερες χώρες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις