Τριαντόπουλος: Μέχρι 3.500 ευρώ ανά κατεστραμμένο στρέμμα η ενίσχυση

Στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και ανάπτυξης του Έβρου αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά την τρίτη συνεδρίαση της Ομάδας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του ακριτικού νομού, που πραγματοποιήθηκε στη Δαδιά.

Μεταξύ άλλων, ο Χρ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι η πορεία υλοποίησης προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, νομοθετήθηκαν ήδη οι διατάξεις που αφορούν το Evros Pass και το ειδικό σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου στην περιοχή που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2023.

Επίσης, σημείωσε ότι έχει περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής η απόφαση επιχορήγησης των πληγέντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, το οποίο, όπως είπε, «…δύναται να φτάσει στις 3.500 ανά στρέμμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δενδροκαλλιεργειών, με το 50% αυτού να χορηγείται ως προκαταβολή κατά την επόμενη περίοδο σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τον ΕΛΓΑ…»

Τόνισε, μάλιστα, πως «πρόκειται για μια επιχορήγηση που απέχει παρασάγγας από ό,τι ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, αυτό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, καθώς το ύψος της ενίσχυσης είναι υπερπολλαπλάσιο του παρελθόντος, όπως και οι χρόνοι είναι υποπολλαπλάσιοι…».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική με τη χθεσινή συνεδρίαση ανακοίνωση, αποφασίστηκε -στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και για τις προαναφερθείσες φυσικές καταστροφές- η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια) να διαμορφωθεί κατ' ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση

3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα

2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή

577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών

Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω σχήμα αφορά και στις περιπτώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και ως εκ τούτου και της προκαταβολής σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που καταβάλλονται στους κατ' επάγγελμα αγρότες. Στη συγκεκριμένη επιχορήγηση, που αφορά αποκλειστικά την κάλυψη της απώλειας του φυτικού μέσου παραγωγής, συνυπολογίζονται οι ανάγκες αποκατάστασής του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι παρουσιάστηκε και η πορεία των εργασιών που έχουν αναλάβει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Διάζωμα καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πλαίσιο του έργου της Ομάδας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη του Έβρου.

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Έβρου συμμετείχαν και ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Χριστόδουλος Τοψίδης, οι δήμαρχοι Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος και Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Φώτης Μάρης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της περιοχής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις