Μπλόκα: Στις Αφίδνες τα πρώτα τρακτέρ

Στις Αφίδνες έφτασαν τα πρώτα τρακτέρ που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από το Κάστρο Βοιωτίας για να λάβουν μέρος στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 18:30 από την Ομόνοια και θα καταλήξει στο Σύνταγμα. 

Εκεί τα περίπου 120 τρακτέρ περίμεναν την Αστυνομία η οποία θα τους συνοδεύσει ώστε να μπουν συντεταγμένα στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1 η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου «μετά τις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες».

Όσον αφορά τους αγρότες της Πελοποννήσου, αυτοί σύμφωνα με την ΕΡΤ αναμένονται περίπου στη 1 μετά το μεσημέρι στο ΣΕΑ Μεγάρων. Εκεί αναμένεται να συγκεντρωθούν τα τρακτέρ από όλα τα μπλόκα Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας αλλά και περίπου 40 λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες στο κέντρο της Αθήνας για τη συγκέντρωση του απογεύματος.

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν το πρωί αγρότες από την Κρήτη, έτοιμοι για την απογευματινή κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα φθάνουν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία - Τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

-Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

-Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

«Δεν έχουμε να δώσουμε άλλα στους αγρότες»

Πάντως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μηστοτάκης σε συνέντευξή του στο Star υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο από αυτά που έχει ήδη δώσει.

Μιλώντας για το σημερινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, είπε ότι οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν, όπως και οι άλλες επαγγελματικές τάξεις, σημείωσε δε ότι η συγκέντρωση θα γίνει σε συνεννόηση με την αστυνομία, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις δίνουν και σ΄ εκείνον μέσο πίεσης προς τις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις