Αγρότες Σε Εξέγερση: Η Γη Φωνάζει, Η Ευρώπη Ακούει;

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην πλατεία Συντάγματος η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών, με χιλιάδες κτηνοτρόφους να συρρέουν από όλη την Ελλάδα στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα αλλά και σημαίες, κόρνες και πανό για να διαμαρτυρηθούν.
Συνάδελφοί τους, που ήρθαν στην Αθήνα με δεκάδες λεωφορεία, αγροτικά αυτοκίνητα και πλοία ξεκίνησαν να διαδηλώνουν στο μεγάλο συλλαλητήριο, από τις 18:30. Στο πλευρό των αγροτών στάθηκαν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί καθώς, την ίδια ώρα με το αγροτικό συλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί και πανεκπαιδευτικό.

Σε μια σκηνή βγαλμένη από το παρελθόν , η Ευρώπη γίνεται μάρτυρας ενός αγροτικού ξεσηκωμού, με τους καλλιεργητές να υψώνουν το ανάστημά τους σε μια μάχη για επιβίωση. Ξέρουν καλά ότι η τροφή είναι όπλο, και η πείνα, όχημα για την ανατροπή καθεστώτων. Γη και τροφή, άρρηκτα συνδεδεμένα, διεκδικούνται από αυτούς που τα φέρνουν στη ζωή.

Η κραυγή αγωνίας των αγροτών σπαράζει την εύθραυστη ευρωπαϊκή γαλήνη, αποκαλύπτοντας τα ρήγματα ενός συστήματος σε κρίση. Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οι φωνές τους υψώνονται για να διεκδικήσουν ένα μέλλον αξιοπρέπειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αιφνιδιασμένη από την ορμή της εξέγερσης, καλείται να βρει απαντήσεις. Να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, στηρίζοντας τους αγρότες, θωρακίζοντας το περιβάλλον, και διασφαλίζοντας την τροφή των πολιτών της.

Μια εξίσωση αβέβαιη, με άγνωστες μεταβλητές και αδιέξοδα σε κάθε στροφή. Μια μάχη που εκτυλίσσεται σε χωράφια, υπουργεία και αγορές, με όπλα τα τρακτέρ, τις διαμαρτυρίες και τις κενές σελίδες στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο "σπαραγμός της γης" θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί η λύση. Μέχρι να κοπάσει η οργή και να βλαστήσει η ελπίδα. Μέχρι η Ευρώπη να βρει το δρόμο προς μια βιώσιμη ισορροπία, όπου η τροφή δεν θα είναι όπλο, αλλά εφαλτήριο για ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον.

Το συλλαλητήριο τελείωσε, τα αιτήματα όμως παραμένουν
Στο συλλαλητήριο το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγο, με αίτημα την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων του αγροτικού κόσμου από την κυβέρνηση, συμμετείχαν περί τους 6.500 διαδηλωτές που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία, και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Στα αιτήματα που κατέθεσαν περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, δεδομένου ότι η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής. Όπως διευκρίνισαν, θέλουν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, θεωρούν ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Στάθηκαν και στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.
Ενώ, ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στην ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Την Πέμπτη οι κρίσιμες αποφάσεις
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Αγρότες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τα χαμηλά εισοδήματα και τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

  • Στη Γαλλία, οι αγρότες έχουν μπλοκάρει αυτοκινητόδρομους, λεηλάτησαν φορτηγά και πέταξαν τρόφιμα στο δρόμο. Διαμαρτύρονται για τα μειωμένα έσοδα, τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς και την άνοδο της τιμής του ντίζελ.
  • Στη Γερμανία, οι αγρότες αντιδρούν στην κατάργηση των επιδοτήσεων ντίζελ, η οποία ίσχυε για 70 χρόνια. Η κυβέρνηση έκανε κάποιες υποχωρήσεις, αλλά οι αγρότες ζητούν περισσότερα.
  • Στην Πολωνία, οι διαμαρτυρίες επικεντρώνονται στον ανταγωνισμό από τα ουκρανικά προϊόντα, τα οποία απαλλάσσονται από δασμούς. Παρόμοιες διαμαρτυρίες έχουν λάβει χώρα στη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.
  • Στη Λιθουανία, οι αγρότες απαιτούν να σταματήσει η διέλευση ρωσικών σιτηρών μέσω της χώρας, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για τις τιμές των καυσίμων.
  • Στην Ολλανδία, οι διαμαρτυρίες εστιάζουν σε περιβαλλοντικούς κανονισμούς που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο άνω του 30% των αγροκτημάτων.

Κοινός παράγοντας σε όλες τις διαμαρτυρίες είναι η κριτική προς την αγροτική πολιτική της ΕΕ. Οι αγρότες θεωρούν ότι οι επιδοτήσεις δεν είναι αρκετά υψηλές και δεν ταιριάζουν στις τρέχουσες ανάγκες.

Ενώ η ΕΕ προσπαθεί να ισορροπήσει τις απαιτήσεις των αγροτών, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας παραμένει αβέβαιο.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις