Υποχωρούν στο Σικάγο καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια

Το καλαμπόκι, το σιτάρι και η σόγια του Σικάγο υποχώρησαν τη Δευτέρα, εγκαταλείποντας τα πρώτα κέρδη τους, καθώς το ενδιαφέρον επέστρεψε στις μεγάλες παγκόσμιες προμήθειες και στις προσδοκίες για άφθονες σοδειές στη Νότια Αμερική, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν το καλαμπόκι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Το ισχυρότερο δολάριο, που καθιστά τα αμερικανικά σιτηρά ακριβότερα στις εξαγωγικές αγορές, επιβάρυνε επίσης.

Το πιο ενεργό καλαμπόκι Cv1 του Chicago Board of Trade σημείωνε πτώση 0,7% στα 4,10-1/4 δολάρια το bushel στις 1116 GMT, έχοντας πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020 την περασμένη εβδομάδα. Το λιγότερο εμπορεύσιμο καλαμπόκι Μαρτίου τη Δευτέρα ήταν κάτω από το επίπεδο των 4 δολαρίων στα 3,96-1/4 δολάρια το μπούσελ.

Η σόγια Sv1 υποχώρησε κατά 0,2% στα 11,38-3/4 δολάρια το μπούσελ, το σιτάρι Wv1 υποχώρησε κατά 1,3% στα 5,61-3/4 δολάρια το μπούσελ.

Οι μεγάλες παγκόσμιες προμήθειες καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας και ο σκληρός ανταγωνισμός για τις προμήθειες των ΗΠΑ στις εξαγωγικές αγορές αποδυνάμωσαν πρόσφατα τις τιμές.

Οι βελτιωμένες προοπτικές καλλιέργειας καλαμποκιού στη Βραζιλία και την Αργεντινή, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές σοδειές στις ΗΠΑ πέρυσι, συνέβαλαν στην πτώση των spot συμβολαίων καλαμποκιού CBOT.

"Με τόσο βαριές προμήθειες της Νότιας Αμερικής να επιδιώκουν εξαγωγικές πωλήσεις, η συζήτηση αφορά τώρα το αν το καλαμπόκι μπορεί να κρατήσει το επίπεδο των 4 δολαρίων", δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι η σόγια αντιμετώπισε αντίθετους ανέμους, καθώς το ενδιαφέρον επέστρεψε στις χαλαρές αμερικανικές εξαγωγές και στις ειδήσεις για τις εξαγωγικές αποστολές σόγιας από τη Βραζιλία προς τις ΗΠΑ.

Οι άφθονες παγκόσμιες προμήθειες σιταριού και οι χαμηλές τιμές από τη Ρωσία και άλλους εξαγωγείς της Μαύρης Θάλασσας άσκησαν επίσης πιέσεις.

"Υπάρχει η ελπίδα ότι οι χαμηλές τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού θα τονώσουν τη ζήτηση για περισσότερες εισαγωγές, με τη Νότια Κορέα να αγοράζει σιτάρι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία", δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

"Το ερώτημα τώρα είναι αν οι μεγάλοι εισαγωγείς σιταριού, όπως η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Σαουδική Αραβία, θα επιστρέψουν με νέες προσφορές αγοράς αυτή την εβδομάδα. Αλλά οι τιμές της Ρωσίας και άλλων περιοχών της Μαύρης Θάλασσας εξακολουθούν να είναι περίπου οι χαμηλότερες, πράγμα που σημαίνει ότι η Μαύρη Θάλασσα θα είναι το φαβορί για να κερδίσει νέες δουλειές αυτή την εβδομάδα".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις