Το Κίεβο καλεί την Πολωνία να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για τις διαρροές ουκρανικών σιτηρών

Το Κίεβο κάλεσε την Πολωνία να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τη διαρροή ουκρανικού φορτίου σιτηρών στα σύνορα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Oleksandr Kubrakov.

Περίπου 160 τόνοι ουκρανικών σιτηρών καταστράφηκαν σε πολωνικό σιδηροδρομικό σταθμό εν μέσω διαμαρτυριών, σε μια πράξη "ατιμωρησίας και ανευθυνότητας", όπως δήλωσε την Κυριακή ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

"Αυτοί που κατέστρεψαν ουκρανικά σιτηρά πρέπει να βρεθούν, να εξουδετερωθούν και να τιμωρηθούν. Δύο φιλικά πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη ενδιαφέρονται γι' αυτό", δήλωσε ο Κουμπράκοφ στο X.

Πολωνοί αγρότες που διαμαρτύρονται για αυτό που περιγράφουν ως αθέμιτο ανταγωνισμό από την Ουκρανία και για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποκλείσει συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία καθώς και αυτοκινητόδρομους και έχουν σκοπίμως χύσει ουκρανικά προϊόντα από βαγόνια τρένων.

Προηγούμενα περιστατικά διαρροής σιτηρών από τρένα σημειώθηκαν στα σύνορα με την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι είναι σημαντικό για την Ουκρανία να διατηρήσει στενές σχέσεις με την Πολωνία, αλλά ότι το Κίεβο είναι επίσης έτοιμο να υπερασπιστεί τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους αποκλεισμούς των συνόρων από Πολωνούς διαδηλωτές.

"Δυστυχώς, ο αποκλεισμός συνεχίζεται", δήλωσε στην τηλεόραση ο εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας συνόρων Andriy Demchenko.

"Συνολικά, 2.200 φορτηγά περιμένουν στην ουρά στο πολωνικό έδαφος και οι (Πολωνοί) αγρότες αφήνουν να περάσουν αρκετά οχήματα (συνολικά) ανά ώρα και στις δύο κατευθύνσεις. Περισσότερο μπλοκαρισμένα είναι εκείνα τα φορτηγά που έρχονται από την Ουκρανία", είπε.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι ο αποκλεισμός προκάλεσε σοβαρές οικονομικές απώλειες και εμπόδισε την πολεμική της προσπάθεια.

Λέει ότι οι διασυνοριακές μεταφορές έχουν αυξηθεί λόγω του πολέμου με τη Ρωσία καιτου γεγονότος ότι οι κύριες οδοί εξαγωγών και εισαγωγών της μέσω της Μαύρης Θάλασσας είχαν μπλοκαριστεί.

Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαδηλώνουν για μια σειρά από παράπονα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που λένε ότι είναι αθέμιτος ανταγωνισμός από το εξωτερικό, ιδίως από την Ουκρανία, μετά από απόφαση της ΕΕ το 2022 να καταργήσει τους δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές τροφίμων λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις