Ζελένσκι: Αμφίβολος ο διάδρομος σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας χωρίς αμερικανική βοήθεια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι χωρίς νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια η χώρα του δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί έναν ναυτιλιακό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα που επέτρεψε στο Κίεβο να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ουκρανία εγκαινίασε τον ναυτιλιακό διάδρομο που αγκαλιάζει τις δυτικές ακτές της στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τον Αύγουστο, ένα μήνα αφότου η Ρωσία παραιτήθηκε από μια συμφωνία-ορόσημο που διήρκεσε ένα χρόνο -με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας- η οποία είχε επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή στη Μαύρη Θάλασσα σχεδόν 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξαγωγή όλων των σιτηρών από τη συγκομιδή του 2023, παρά τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια και υποδομές, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας αυτό το μήνα.

Εμείς ... δημιουργήσαμε τη νέα διαδρομή στη Μαύρη Θάλασσα", δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο CNN, χαρακτηρίζοντας τον ναυτιλιακό διάδρομο ως "μεγάλη επιτυχία" που μέχρι στιγμής επιτρέπει την εξαγωγή περίπου 30 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Προειδοποίησε όμως ότι εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν εγκρίνει 60 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε νέα βοήθεια για την ασφάλεια, τότε το μέλλον του ναυτιλιακού διαδρόμου θα τεθεί εν αμφιβόλω. Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια για την επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών.

"Νομίζω ότι ο δρόμος θα κλείσει ... γιατί για να τον υπερασπιστούμε, πρόκειται επίσης για κάποια πυρομαχικά, κάποια συστήματα αεράμυνας και κάποια άλλα συστήματα", δήλωσε ο Zelenskyy.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι έχουν γίνει δεκάδες επιθέσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας. Η Ρωσία λέει ότι στοχεύει στρατιωτικές υποδομές, όχι πολιτικές υποδομές.

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων απειλούν να εμποδίσουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια. Η Ουκρανία έχει έλλειψη προσωπικού και πυρομαχικών, ιδίως βλημάτων βαρέος πυροβολικού, και έχει χάσει έδαφος μετά την ανακατάληψη περίπου του μισού εδάφους που κατέλαβε η Ρωσία όταν εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουκρανία συγκομίζει περίπου 80 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων το 2023, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαγώγιμου πλεονάσματος περίπου 50 εκατομμυρίων τόνων κατά την περίοδο 2023/24 από τον Ιούλιο έως τον Ιούνιο, δήλωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις