Ηλιέλαιο: Σε χαμηλό τριών ετών οι τιμές στην Ε.Ε.

Οι άφθονες προμήθειες ηλιέλαιου στην ευρωπαϊκή αγορά προκάλεσαν πτώση των τιμών στα ευρωπαϊκά λιμάνια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών και, παρά ταύτα, άφησαν τη ζήτηση στο ελάχιστο, ενώ οι τιμές του κραμβέλαιου αυξήθηκαν πάνω από το ηλιέλαιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022 λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης για βιοκαύσιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Agricensus.

Ταυτόχρονα, το σογιέλαιο έχει χάσει το πριμ του έναντι άλλων ελαίων, καθώς έχει αυξηθεί η επεξεργασία σόγιας στην περιοχή.

Η υποαπόδοση των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και οι δυσκολίες στη λειτουργία εναλλακτικών δρομολογίων έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου να ρέουν στην Ευρώπη σε χαμηλότερες τιμές, ασκώντας πίεση στην αγορά.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα φθηνότερων προσφορών δεν έχει προκαλέσει αύξηση της ζήτησης, ανέφεραν πηγές της αγοράς, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά είναι πλημμυρισμένη από ηλιέλαιο.

"Εννοιολογικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο - χαμηλότερη τιμή καλύτερη ζήτηση - αλλά δεν υπάρχει ζήτηση επειδή η ΕΕ έχει πλημμυρίσει με ηλιέλαιο λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα και οι περισσότεροι παίκτες είναι καλά καλυμμένοι", δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος στην Agricensus.

Ηλιέλαιο

Ένα από τα αποτελέσματα της αύξησης των ουκρανικών προμηθειών ηλιέλαιου σε χαμηλότερες τιμές είναι η μείωση των εισαγόμενων σογιέλαιων και φοινικέλαιων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εισαγωγές ηλιέλαιου από τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% σε 1,6 εκατ. τόνους από τον Ιούλιο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Το μερίδιο των προμηθειών ουκρανικού ηλιέλαιου σε αυτές τις εισαγωγές αυξήθηκε από 89,7% το 2023 σε 92,6% το 2024.

Σύμφωνα με την παρακολούθηση της Agrcensus, οι τιμές για το ηλιέλαιο σε έξι ευρωπαϊκά λιμάνια για παράδοση το δεύτερο τρίμηνο του 2024 μειώθηκαν στα 915 $/mt (845 €/mt) FOB έναντι 900 $/mt (831 €/mt) FOB, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η μέση τιμή ήταν 855 $/mt /mt FOB.

"Το ηλιέλαιο στην Ευρώπη έχασε μεγάλη ζήτηση από άλλα έλαια όταν η Ουκρανία και η Ρωσία άρχισαν να προσφέρουν πιο ενεργά", δήλωσε ένας Ευρωπαίος θραυστήρας στην Agricensus.

Ταυτόχρονα, το κόστος των ηλιόσπορων στις χώρες της ΕΕ παραμένει αρκετά υψηλό, παρά τη μεγάλη εισροή ηλιελαίου από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ένωση του κλάδου FEDIOL, η σύνθλιψη ηλίανθου από τις χώρες της ΕΕ κατά τους πρώτους πέντε μήνες της περιόδου 2023/24 αυξήθηκε κατά 9% σε 2,4 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, με τη σύνθλιψη του Ιανουαρίου να ανέρχεται σε 571.000 τόνους, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, κατά την τρέχουσα περίοδο, οι εισαγωγές ηλιελαίου από τις χώρες του οικονομικού μπλοκ θα φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, στα 2,35 εκατομμύρια τόνους.

Κραμβέλαιο

Παρόλο που η προσφορά ηλιέλαιου έχει αυξηθεί και οι τιμές έχουν μειωθεί, οι τιμές του κραμβέλαιου παραμένουν υψηλές.

Η σταθερή ζήτηση από την παραγωγή βιοντίζελ και η μείωση της σύνθλιψης της ελαιοκράμβης υπέρ της σόγιας από τα μεγάλα ελαιοτριβεία στηρίζουν τις τιμές.

"Το βιοντίζελ εξακολουθεί να έχει υγιή περιθώρια κέρδους και το κραμβέλαιο είναι το σημαντικότερο προϊόν γι' αυτούς", δήλωσε έμπορος με έδρα την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της FEDIOL δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου 2023 και του Ιανουαρίου 2024, η σύνθλιψη κραμβέλαιου από τους Ευρωπαίους μεταποιητές έφτασε σε επίπεδα 1,73-1,79 εκατ. τόνων ανά μήνα, μερικά από τα υψηλότερα που έχουν παρατηρηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Agricensus, το κραμβέλαιο για παράδοση τον Μάρτιο προσφέρεται στα 890 €/mt FOB Ρότερνταμ, έναντι 855 €/mt της ιδέας του αγοραστή, και τον Απρίλιο στα 875 €/mt FOB Ρότερνταμ έναντι 850 €/mt.

Επιπλέον, οι χαμηλές πωλήσεις ελαιοκράμβης από τους αγρότες διατήρησαν την αγορά κραμβέλαιου σε καλή κατάσταση.

"Λόγω των συμπιεσμένων τιμών των σπόρων και των αγροτών που δεν είναι πρόθυμοι να πουλήσουν τους σπόρους, η συνολική δομή του κραμβέλαιου είναι αυξημένη", δήλωσε ο έμπορος.

Σογιέλαιο

Το σογιέλαιο έχει χάσει εν τω μεταξύ το πριμ του έναντι άλλων αραβοσίτων στην Ευρώπη, καθώς ορισμένα από τα μεγαλύτερα θραυστήρια έχουν στραφεί στην επεξεργασία σόγιας λόγω της ζήτησης για βιοντίζελ με βάση το σογιέλαιο στις ΗΠΑ.

Η σύνθλιψη σόγιας από τα ευρωπαϊκά θραυστήρια τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά μέσο όρο σε 1,17 εκατ. τόνους, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Ταυτόχρονα, οι τιμές για το σογιέλαιο έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 25% από τον Οκτώβριο του 2023 στα 850 €/mt FCA Hamburg.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις